Județul Neamț, în topul tăierilor ilegale de arbori și în 2017

HomeActualitate

Județul Neamț, în topul tăierilor ilegale de arbori și în 2017

 

 

În 2017, autoritățile au identificat 12.487 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, în medie 34 pe zi, cu 32% mai multe decât în anul anterior, potrivit raportului Greenpeace România publicat joi, 13 septembrie. O contribuție importantă la identificarea acestor cazuri a avut-o societatea civilă, în unele județe jumătate din cazurile investigate de autorități fiind identificate de cetățeni.

Cum arată județul Neamț

Județul Neamț este inclus în raportul Greenpeace România pentru 2017 cu 391 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, mai multe ca în 2016. Județul Neamț se află pe locul al cincilea în țară după numărul de infracțiuni în acest domeniu, în anul 2017, cu 396 de cazuri. După numărul de mijloace de

transport confiscate, în anul 2017, județul nostru se află pe locul al nouălea, cu 44 de cazuri. Tot pe locul al nouălea se află Neamțul și la volumul de lemn tăiat ilegal în anul 2017, cu 4.157 de metri cubi. În privința cazurilor soluționate, județul Neamț se află pe locul al cincilea, cu 255 de cazuri, tot pe locul al cincilea aflându-se și în ceea ce privește numărul cazurilor de soluționat, cu 800 de cazuri. 39 de cazuri au fost soluționate în Neamț cu trimitere în judecată (15,29%, locul al patrulea pe țară), conform raportului Greenpeace România. De asemenea, în privința numărului de transporturi de material lemnos sesizate la 112 și neînregistrate în sistemul SUMAL, în anul 2017, județul Neamț se află pe locul al optulea, cu 96 de cazuri.

Situația la nivel național

Conform Raportului tăierilor ilegale din pădurile României în 2017, cele mai multe cazuri au fost identificate, ca și în 2016, în județele Mureș – 1.511 cazuri (12%), Brașov – 762 de cazuri (6%) și Olt – 730 de cazuri (6%). Valoarea prejudiciului înregistrat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori se ridică la 41.546.406,87 lei la nivel național, în creștere cu 5,25% față de anul anterior.

Comparativ cu 2016, gravitatea faptelor a crescut, înregistrându-se 8.461 de infracțiuni, cu 62,02% mai multe față de anul anterior.

„Este important să menționăm diferențele dintre cazuri, în unele situații fiind vorba despre 1-2 metri cubi tăiați ilegal/caz, iar în alte cazuri fiind sute sau chiar mii de metri cubi. De exemplu, în județele Argeș și Olt, deși s-a înregistrat un număr mare de cazuri, volumul mediu de lemn tăiat ilegal/caz este de 3-4 metri cubi. La polul opus se situează județele Cluj, Maramureș și Sibiu, care totalizează 53,97% din volumul de lemn tăiat ilegal în 2017, la nivel național”, declară Crisanta Lungu, coordonator regional al campaniei de păduri și biodiversitate.

Un rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cea mai importantă contribuție înregistrându-se în județul Dolj, unde 57,22% din totalul cazurilor investigate de autorități au fost semnalate de către cetățeni, acesta fiind urmat de județele Gorj, cu 49,40% și Vâlcea, cu 47,15%.

„Aplaudăm contribuția societății civile în identificarea cazurilor de tăieri ilegale, dar aceasta ar trebui să fie, în primul rând, o prioritate a autorităților. Deoarece acestea sunt ineficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale, vom lansa în curând aplicația Forest Guardians, un instrument care permite cetățenilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor, precum și în verificarea legalității transporturilor de lemn”, spune Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate a Greenpeace România.

Raportul complet este disponibil la acest link.

 

 

Credit foto cover: Thomas Einberger, Greenpeace Romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Horga Mihai 6 ani ago

    Poliția nu trebuie să planteze … să-i prindă pe hoți,să-i pună la munca de scos cioate și de plantat …
    De asemenea,nu trebuie folosiți copiii la plantat, că nu ei au defrișat …nici la strâns gunoaiele făcute de alții … e nedrept …ei nu sunt slugile nesimțiților …
    Dreptate și ordine se va face CÂND NUMAI CEI VINOVAȚI vor fi puși la treabă … răspunderea este INDIVIDUALĂ, nu colectivă.
    Depistarea infractorilor este în sarcina statului prin poliție, jandarmerie ,etc.

  • mihai 6 ani ago

    Singura masura legala si usor de aplicat este interzicerea totala a exportului de busteni si cherestea. Atunci aceste taieri ilegale se vor diminua mult. Proprietarii care au clamat in anii 90 retrocedarea sa fie obligati sa planteze si sa intretina plantatiile.