Jucării periculoase retrase de la vânzare

Dimensiune text

Protecția Consumatorului avertizează părinții să fie foarte atenți la jucăriile pe care le cumpără pentru copii, pentru că acestea pot fi periculoase. Cel puțin așa a reieșit în urma ultimului control efectuat de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, care a vizat jucăriile, în special cele „Made in China”, dar și magazine de vânzare online.

 

 

Au fost verificați 17 agenți economici, valoarea jucăriilor cu abateri fiind de 9.870 de lei.
Conform legislații în vigoare, numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați trebuie să fie indicate pe jucărie sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj ori într-un document care însoțește jucăria. Adresa trebuie să indice un singur punct de contact. Nerespectarea acestui lucru s-a identificat la 15 operatori economici. Toate jucăriile identificate poartă, pentru proveniență, marcajul „Made in China”.

Orice jucărie trebuie să poarte un număr unic de identificare. Tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare trebuie să fie menționat pe jucărie ori, în cazul în care mărimea sau natura jucăriei nu permite acest lucru, pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria. La șase agenți economici au fost identificate jucării la care nu era marcat numărul unic de identificare, iar la opt operatori economici au fost identificate jucării, jocuri la care fie nu erau atașate etichete cu informații privind avertismentele specifice și instrucțiuni de utilizare, fie acestea erau marcate numai în limbi străine, fără traducere în limba română.

La un operator economic au fost identificate păpuși confecționate din material textil  la care accesul la materialul de umplutură este neîngrădit, respectiv metoda de închidere utilizată permite extragerea cu foarte multa ușurință a acestuia, ceea ce constituie un risc real de asfixiere pentru copii. Mai mult, siguranța copiilor este afectată din cauza faptului că produsul nu are nicio etichetă aplicată care să conțină avertizări în utilizare și grupa de vârstă recomandată și nu sunt marcate datele de identificare a importatorului, proveniența fiind China. Ca urmare a celor constatate s-au dispus 19 avertismente și șase amenzi contravenționale, în valoare totală de 18.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare pentru 361 de jucării și oprirea definitivă de la comercializare pentru patru jucării.COMENTARII

WORDPRESS: 0