Jucării cu probleme în magazinele din judeţ

Dimensiune text

499 de jucării, în valoare de 11.050 de lei, au fost oprite de la comercializare.

În săptămâna premergătoare Zilei Internaţionale a Copiilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avut în vizor vânzările de jucării. Controalele desfăşurate în perioada 14 – 27 mai au avut în vedere jucăriile vândute direct, cât şi pe cele comercializate online. Au fost verificaţi 18 operatori economici din judeţ şi la toţi au fost găsite abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor controlate este de 27.480 lei, din care cu abateri de la prevederile legale au fost identificate jucării în valoare de 11.050 lei. Au fost aplicate 15 avertismente şi nouă amenzi contravenţionale, în valoare totală de 19.500 lei. S-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru 499 de jucării, în valoare de 11.050 lei. Cei mai mulţi dintre agenţii economici sancţionaţi nu respectau obligaţia legală de a înscrie numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor şi sau a importatorului, a marcajului de conformitate CE. Lipseau, de asemenea, instrucţiunile şi informaţiile, în limba română, legate de utilizarea în siguranţă a jucăriilor, pe unele jucării erau informaţii contradictorii legate de vârsta minimă a utilizatorilor, iar multe dintre jucării nu aveau traduse în limba română instrucţiunile de utilizare.

La aceste nereguli se adaugă şi altele, de care se fac vinovaţi comercianţii, în general, şi nu doar cei de jucării: nu afişează preţurile într-o formă vizibilă şi lizibilă. La aproximativ jumătate dintre jucăriile comercializate, aceste informaţii erau scrise cu markerul pe etichetele cu înscrisuri în limba română, pe lateralele ambalajelor sau pe verso, astfel încât au fost compromise şi informaţiile de pe aceste etichete.

În ceea ce priveşte comercializarea online a jucăriilor, cei mai mulţi dintre comercianţi nu aveau precizat clar modul în care se puteau face reclamaţiile şi nici condiţiile în care produsele puteau fi returnate. De asemenea, unele jucării aveau reduceri promoţionale de preţ, fără să fie precizată perioada în care se făcea reducerea. Multe dintre jucăriile vândute online nu aveau instrucţiuni de folosire în limba română şi nici precizări clare pentru vârsta minimă la care pot fi folosite în siguranţă.

Inspectorii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor recomandă consumatorilor să achiziţioneze jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neaparat nevoie în caz de reclamaţie, să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale şi acestea să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată şi de instrucţiuni de folosire. De asemenea, orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzatorului sau magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.COMENTARII

WORDPRESS: 0