Prima paginăRural

Joia Verde, sărbătoarea comunei Gherăești

Dimensiune text

– gheraesti4.jpg – Centrul social din Gherăești

Credincioșii catolici vin de pe toate meleagurile țării și din străinătate la marea sărbătoare. Un sobor de preoți va sluji alături de cel mai iubit fiu al satului, episcopul Petru Gherghel. La sărbătoarea comunității, primarul Carol Bereșoae se prezintă cu investiții de milioane de euro.

 

Sărbătoarea „Trupul și Sîngele Domnului” este prilej de întîlnire a fiilor  comunei Gherăești, care vin, cu mic, cu mare, cu neamuri și prieteni, de la sute și chiar mii de kilometri. Hramul bisericii din satul Gherăești, slujba și pelerinajul la corturile împodobite cu crengi verzi și flori sînt semne de împărtășire a bucuriei sacre la care fac trimitere preoții din altar și cuvîntul generos, cald și pătrunzător, al PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei de Iași, fiu al satului.

Sărbătoarea, cunoscută de laici mai ales sub numele de Joia Verde, este un simbol cu trimitere la Cina cea de Taină a Domnului Isus cu apostolii și la îndemnul: „Cine mănîncă trupul meu și bea sîngele meu nu va muri în veci„.

Procesiunea euharistică de pe străzile împodobite sărbătorește cu covoare și țesături înflorate este precedată de ceremonia Sfintei Împărtășanii, iar alaiul va fi deschis de un sobor impresionant de preoți, condus de PS Petru Gherghel.
Primarul Carol Bereșoae, alături de consilieri locali, oameni de afaceri și politicieni va deschide alaiul sutelor de credincioși.

Credincioșii chemați să cinstească acest eveniment religios participă, ulterior, la mesele festive în familie. „Această mare sărbătoare, ca altele de suflet, se cer împărtășite cu toată familia, cu rude și prieteni. Vrem să păstrăm aceste tradiții, să le respectăm cum se cuvine, pentru ca și stră-strănepoții noștri să aibă acest sprijin de la biserică și de la cele sfinte. Vom fi onorați de prezența localnicilor, a înaltelor fețe bisericești, dar și de autoritățile care răspund, an de an, invitației noastre„, a declarat Carol Bereșoae, primarul comunei Gherăești.

 

Comuna Gherăești are investiții de milioane de euro

 

Comuna Gherăești oferă condiții și confort de tip urban, fiind tot mai căutată de cei care vor să locuiască departe de agitația orașului.
Primarul Carol Bereșoae (foto dreapta) a înțeles că investițiile în infrastructură vor aduce bani în comună, de aceea a depus proiecte în cadrul mai multor programe europene.
Finalizarea proiectului integrat realizat din fonduri europene, în valoare de 2,5 milioane de euro, cuprinde: alimentarea cu apă și canalizare pe o lungime de opt kilometri, reabilitarea căminului cultural și muzeului satului, centrul de zi pentru copii, cu 20 locuri.

În Centrul de zi de la Gherăești (foto stînga), situat în centrul civic al comunei, 25 de copii vor putea desfășura zilnic, în sistem „after-school”, activități recreative și vor lua o masă caldă. Centrul cuprinde bibliotecă, sală de lectură, dormitoare și dispune de toate utilitățile, de la apă curentă la încălzire centrală. Activitățile educative vor fi asigurate cu sprijinul unui cadru didactic care va sprijini copiii să-și facă temele, după orele de curs.

Vechiul cămin cultural din satul Gherăești a fost extins și modernizat, devenind Centru de cultură și creație. Clădirea cuprinde o sală de spectacole cu 150 de locuri, bibliotecă comunală și muzeul satului. Toate spațiile au fost dotate cu mobilier nou și dispune de toate utilitățile.

Primarul Carol Bereșoae  a investit toate eforturile pentru modernizarea școlilor și refacerea infrastructurii rutiere. Construirea unei școli noi cu cinci săli de clasă în satul Gherăești, asigurarea fondurilor din bugetul local pentru reabilitarea Grădiniței și Școlii Gherăești se alătură proiectelor finalizate. La acestea se mai adaugă amenajarea centrului civic al comunei, împrejmuirea și restaurarea monumentelor eroilor, împrejmuirea modernă a școlilor din comună, a dispensarului medical și primăriei.

 

Denumirea de Joia Verde este o denumirea populară, care s-a născut datorită unei celebrări care constă în construirea de altare în căsuțe din crengi verzi sau împodobirea altarelor cu multă verdeață, acolo unde urmează să se facă o procesiune cu Preasfîntul Sacrament. În mod deosebit în localitățile rurale, credincioși se adună cu o zi înainte pentru a construi altare, adăpostite de construcții din lemn, acoperite cu multă verdeață și flori. Femeile creează podoabele care presupun covoare, icoane, mese și țesături artizanale. În localitățile mai mari, fiecare parte a localității se străduiește să împodobească cel mai frumos locul unde va trece procesiunea cu Preasfîntul Sacrament. În fața preotului care poartă Ostensorul cu Preasfîntul Sacrament, copiii, care în acel an au primit Prima Sfîntă Împărtășanie, aruncă flori, îmbrăcați fiind în hăinuțe albe.

COMENTARII

WORDPRESS: 0