Jandarmii nemţeni sărbătoresc 123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România

Jandarmii nemţeni sărbătoresc 123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România

Jandarmeria Neamţ va avea porţile deschise trei zile
Jandarmii nemţeni au făcut bilanţul activităţii pe 2017
Avansări în grad, în zi festivă, la Jandarmeria Neamţ

 

Joi, 1 septembrie, se împlinesc 123 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România. În anul 1893, la data de 1 septembrie, a intrat în vigoare „Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine, cu caracter militarizat, în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat european modern.

Este de remarcat faptul că legea a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei de „a veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”. Conform acestui cadru legal, în toate comunele din ţară se înfiinţau plutoane, companii, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, la acea vreme, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

Muzeul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Neamţ păstrează momente din frumoasa moştenire lăsată de predecesori, fiind reliefate în fotodocumente şi fotografii istoria Jandarmeriei Rurale în Neamţ. Din studiul documentelor, care atestă existenţa Jandarmeriei în Neamţ, a rezultat că la nivelul judeţului existau secţii şi posturi de jandarmi.

Jandarmeria îşi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizată cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ. La nivelul anului 1908, în judeţul Neamţ existau zece secţii de jandarmi şi 57 de posturi, având un caracter preponderent îndreptat către zonele rurale. Deşi în următorii ani posturile de jandarmi au crescut numeric, totuşi până în 1938 nu se organizase în fiecare comună câte un post de jandarmi.

„Deşi desfiinţată în mod nejustificat de către noua putere a ţării în anul 1949, instituţia Jandarmeriei Rurale a rămas în memoria şi în conştiinţa românilor. Acest fapt ne obligă ca, an de an, la 1 septembrie, să comemorăm acest eveniment şi să ne reamintim rolul jandarmilor rurali în modernizarea statului român. După 1989, instituţia Jandarmeriei şi-a recăpătat locul în societate, tocmai pentru că siguranţa publică, echilibrul, normalitatea şi respectul pentru cetăţean sunt vitale într-o comunitate sănătoasă”, a precizat inspectorul şef al IJJ Neamţ, maiorul Radu-Vasile Olariu.

jandarmeria rurala 1

jandarmeria rurala 2

jandarmeria rurala 3

jandarmeria rurala 4

jandarmeria rurala 5

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!