Jandarmii nemţeni, apreciaţi în străinătate

Jandarmii nemţeni, apreciaţi în străinătate

 
jandarm-petru-solomon-02În cursul lunii septembrie, plutonierul major Petru Solomon, din cadrul Jandarmeriei Neamţ, a fost invitat de către ambasadorul Poloniei, Excelenţa Sa Marcin Wilczek, la o recepţie la sediul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Armate Poloneze. Reprezentantul Jandarmeriei a fost invitat alături de alţi militari americani, ruşi şi din Emiratele Arabe Unite, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru modul exemplar de executare a serviciului şi pentru rezultatele obţinute alături de camarazii lor polonezi în teatrele de operaţii cu ocazia misiunii Resolute Support a NATO din Afganistan.

Oficialul polonez a declarat că „medaliile conferite jandarmilor români sunt decoraţii poloneze dedicate persoanelor care s-au distins în misiunile din Afganistan, iar medalierea reprezentanţilor Jandarmeriei Române este mărturia relaţiilor apropiate, a prieteniei durabile şi a viziunii comune asupra viitorului, dar mai ales o dovadă incontestabilă a profesionalismului jandarmilor români”.

jandarm-petru-solomon-01De asemenea, la începutul acestui an, subofiţerul a avut o întâlnire cu înalţi oficiali români şi străini, ocazie cu care partenerii americani i-au acordat militarului calificativul „excepţional” şi medalia „Army Commendation For Merit”. Tot în acest sens, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek, i-a înmânat militarului medalia „Steaua Afganistanului” din partea preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, iar la sediul Ministerului Afacerilor Interne a primit distincţia de onoare a MAI cu însemn de război.

„Jandarmeria Română participă la misiuni internaţionale începând cu anul 2002, când a fost dislocat primul detaşament al instituţiei noastre în Kosovo, sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite. De atunci şi până în prezent, instituţia noastră a avut constant o reprezentare consistentă în teatrele de operaţii din Afganistan, Congo, Timorul de Est, Haiti, Mali şi Ucraina, numărul total al jandarmilor participanţi la misiuni internaţionale fiind de peste 1700. Începând cu anul 2007, Ministerul Afacerilor Interne a participat cu aproximativ 400 de jandarmi şi poliţişti la misiuni de pregătire, consiliere şi mentorat în Afganistan”, precizează un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ.

Curs strategic de management al afacerilor interne, la Bruxelles

jandarm-valerica-gurita-01În aceeaşi notă de reprezentare a Jandarmeriei Române şi a statului român, în afara graniţelor ţării, se încadrează şi participarea adjunctului Jandarmeriei Neamţ, locotenent-colonelul Valerică Guriţă, la cursul strategic de management al afacerilor interne de la Bruxelles. Astfel că, în perioada martie – iulie, ofiţerul a reprezentat autorităţile Ministerului Afacerilor Interne la Colegiul European de Securitate şi Apărare de la Bruxelles în cadrul unui curs strategic de management al afacerilor interne, unde au fost dezbătute probleme pe linia securităţii transfrontaliere şi pe tema prevenirii şi combaterii actelor de terorism. Printre colegii de curs ai acestuia s-a numărat şi fostul prefect al judeţului Neamţ, Vlad Angheluţă, precum şi alţi ofiţeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

jandarm-valerica-gurita-02

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0