Prima paginăNeamt

Jandarm din Neamţ, instructor în Afganistan

Dimensiune text

Un alt treilea jandarm din judeţ pleacă în Afganistan. Acesta va fi instructor pentru poliţiştii afgani.

Plutonierul major Paul Rusu, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, face parte din al patrulea contingent de jandarmi români ce va pleca sîmbătă, 3 noiembrie, în Afganistan, unde va executa misiuni de instruire a forţelor de ordine publică din această ţară, sub egida NATO. Durata misiunii este de aproximativ şase luni, iar jandarmii vor fi dislocaţi în două comandamente regionale ale NTM-A (NATO Training Mission Afghanistan) şi în patru centre de pregătire ale Poliţiei Afgane: Spin Boldak, Wardak, Costall şi Kandahar.

În Afganistan, jandarmii români execută trei tipuri de activităţi: instruirea directă a poliţiştilor afgani, activităţi de mentorat pentru instructorii afgani şi activităţi de mentorat pentru ofiţerii afgani din comandamentele centrelor de pregătire. Alături de personalul care participă la misiunea de instruire a NATO din Afganistan, Jandarmeria Română mai are în prezent trei reprezentanţi – observatori EUPOL – în cadrul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene din Georgia (EUMM Georgia). Pe de altă parte, un ofiţer jandarm este detaşat pe o perioadă de doi ani la Comandamentul Forţei de Jandarmerie Europeană la Vicenza, Italia.

Participarea efectivelor de jandarmi la misiuni în afara teritoriului statului român a început în anul 2002, în Kosovo, forţele Jandarmeriei Române desfăşurînd activităţi specifice sub mandat ONU – misiunea UNMIK – United Nations Interim Administration Mission in Kosovo, pînă în 2008, şi sub egida Uniunii Europene, în cadrul Misiunii Uniunii Europene pentru Stat de Drept EULEX Kosovo (din 2008 pînă în decembrie 2011).

La acest moment, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ îi are în Afganistan, executînd acelaşi tip de misiune, pe căpitanul Robert Jugănaru şi pe plutonierul Ionel Savin.

COMENTARII

WORDPRESS: 0