Prima paginăCultural

Istoricul Regimentului 14 Dorobanți a fost tipărit

Dimensiune text

Cartea romașcanului Sorin Grumuş a fost lansată la manifestarea culturală dedicată împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. 

carte 02Cercul Militar a găzduit joi, 7 mai, un eveniment cultural prin care s-a marcat împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Petru I Muşat” din Roman. La manifestare a participat colonelul Nicolae Ioan Lahman, comandantul Garnizoanei Roman, colonelul în rezervă Miluţă Aniculăesei, colonel în rezervă Vasile Oprea, Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, militari şi oameni de cultură romaşcani.

„Cercul Militar, alături de celelalte instituţii de cultură din Roman, trebuie să rămână un centru al tradiţiei şi cinstirii valorilor. Ne dorim ca aceste activităţi să fie cât mai dese”, a spus comandantul Garnizoanei.

Primarul i-a salutat pe cei prezenţi şi i-a invitat, în avans, la o manifestare culturală, în premieră, inclusă în programul „Zilele Romanului”. „Primăria Roman, împreună cu Cercul Militar, va organiza prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru Amatori, ce se va desfăşura la Roman, cu participarea unor trupe recunoscute în ţară, din Lugoj, Braşov şi Medgidia, la care va participa şi Trupa de teatru «Dan Alecsandrescu» din Roman, premiată la numeroase concursuri în ţară”, a spus primarul municipiului Roman.

Invitaţii au asistat la o comunicare făcută de colonel în rezervă Vasile Oprea, în care s-a evocat participarea unităţilor militare din Garnizoana Roman la operaţiunile desfăşurate în timpul celui de-al doilea război mondial. După prezentarea în detaliu realizată de Mihai Oprea, publicul a urmărit proiecţia unor fragmente dintr-un film documentar realizat în 1944 în zona Romanului şi vernisajul unei expoziţii de fotografie cu imagini din activitatea unităţilor militare romaşcane în perioada 1883 – 1944.

În cadrul manifestării a fost lansat volumul intitulat „Istoricul Regimentului 14 Dorobanţi (1872 – 1944)”, semnat de Sorin Grumuş, cu o prefaţă scrisă de colonel în rezervă Miluţă Aniculăesei. „Parcurgând conţinutul acestei lucrări, s-au conturat câteva impresii. O asemenea lucrare trebuie să existe în biblioteca fiecărui romaşcan, în special în cea a fiecărui militar romaşcan, pentru a şti de unde venim, care este datoria noastră faţă de înaintaşi”, a spus Miluţă Aniculăesei.

Sorin Grumuş este romaşcan. După absolvirea Liceului Teoretic „Roman-Vodă”, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe de la Sibiu, pe care le-a finalizat în 1983. Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. A scris numeroase articole în revistele militare.

COMENTARII

WORDPRESS: 0