HomeRoman

Istoria orașului, în mâinile unui tânăr romașcan

Constantin Ionuț Paul a creat o pagină pe Facebook intitulată „Romanul de odinioară”. Tânărul este și administratorul paginii web a orașului Roman: http://roman-romania.ro/. Romașcanul investește în cărți poștale cu imagini inedite despre trecutul orașului.

 

 

Un tânăr din Roman a vrut să „conserve” istoria orașului creând o pagină pe Facebook intitulată „Romanul de odinioară”.

(https://www.facebook.com/pages/Roman-Neamt-Romania-Romanul-de-odinioara/169181243133310).

Deoarece numărul clădirilor din care răzbate istoria locului s-au împuținat, Constantin Ionuț Paul a vrut să refacă trecutul Romanului prin postarea de cărți poștale din colecția personală pentru ca vizitatorii să vadă și să cunoască viața și edificiile unuia dintre cele mai importante orașe din Moldova, cum era considerat odinioară.

Deși nu are mai mult de 32 de ani, iar de profesie este economist, romașcanul s-a arătat interesat de istoria orașului. Interesul vine, poate, și din faptul că soția sa este profesor de istorie la școala din comuna Români, cu un master susținut în Franța. „Studiile și locul de muncă m-au ținut, timp de zece ani, la distanță de Roman. Am decis într-o zi să mă întorc în orașul natal. Am început să redescopăr orașul și am fost deamăgit de ușurința cu care au fost lăsate să se dărâme unele clădiri vechi din Roman. Atunci m-am gândit să recuperez istoria acestui oraș”, a explicat tânărul.

Primul romașcan care a cuprins într-o lucrare imagini despre Roman a fost Silviu N. Dragomir – „Ținutul Roman, în iconografia vremii”, apărută în 2004 -, un mare colecționar al țării. Constantin Ionuț Paul  este continuatorul.

 

Cărțile poștale cu Romanul, o mică avere

 

Tânărul econimist a făcut o pasiune pentru cărțile poștale cu imagini despre Romanul de altădată. Are o colecție cu 100 de ilustrate despre orașul vechi, cele mai multe unicat. „Le-am cumpărat de pe site-uri specializate. Cea mai ieftină m-a costat 20 de lei. Cărțile poștale vechi, de dinainte de 1906, pleacă de la 100 de lei, cea mai scumpă ajungând la 300 de lei. Ele provin în special din colecția personală a evreilor care, atunci când au părăsit țara, și-au luat cu ei și amintirile. Raritatea cărții poștale, precum și starea acesteia sunt factori care sunt luați în calcul la stabilirea prețului unei cărți poștale. Cele mai rare sunt cele care reprezintă vizita la Roman ale unor personalități politice ale vremii, evenimente care s-au petrecut în oraș: inaugurarea unor edificii, inundații. Cărțile poștale reprezintă o investiție, banii nu se pierd. De aceea, tot ce apare despre Roman, cumpăr. Până acum am cheltuit pe cărți poștale 2.500-3.000 de euro. Uneori am plătit pentru o carte poștală ultimii bani pe care îi aveam. Așa cum m-am bucurat eu văzând-o, vreau, la rândul meu, să-i bucur pe alții. Nu aș putea să-mi vând colecția”, a explicat Constantin Paul.
Pagina de Facebook este, practic, o continuare a paginii web a orașului Roman: http://roman-romania.ro/.

 

Colecționarii pun umărul la refacerea istoriei orașului

 

roman carte postata 15042Pe pagină se găsește și un film documentar din 1944, în limba germană. Filmul surprinde imagini și cu orașul Roman, în care apar Episcopia, Podul de peste Moldova, Piața și Strada Mare. Deși nu a făcut publicitate acestei pagini, pasionații de cartofilie l-au găsit repede și au socializat virtual pentru același scop: să pună istoria orașului la îndemâna oricui. Unul dintre aceștia este romașcanul Toma -Tudor Rețeanu, cel care a postat și el câteva cărți poștale și a contribuit cu unele comentarii legate de ilustratele prezentate. „Eu am în colecția personală doar 10 cărți poștale. Nu am atât de multe precum tânărul Constantin Paul. Mi-amintesc că tatăl meu, profesor la Școala nr. 1 din Roman mă lua cu el pe străzile orașului și îmi vorbea despre fiecare clădire în parte. Tata era pasionat de istorie, în general, și de istoria locală, în special. Din păcate, tot ce îmi spunea se baza pe mărturii orale și nu pe documente scrise. Eu salut inițiativa acestui tânăr, este multă pasiune în ceea ce face și sunt sigur că merită. Mi-ar plăcea să pot transmite ceea ce am aflat și eu de la părintele meu pentru ca tot ce am aflat despre Roman să nu se piardă”, a spus Toma -Tudor Rețeanu.

Aceeași idee împărtășește și Constantin Paul. „Nu m-am întâlnit față în față cu niciunul dintre colecționari. Știu că domnul Dan Dimitriu are o colecție mare de cărți poștale. Nu exclud posibilitatea să putem discuta pe această temă”, a spus tânărul colecționar.

El este dispus, asemeni celorlați, să colaboreze cu persoane interesate și capabile să rescrie documentat istoria unui oraș despre care încă mai sunt multe de spus.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • JOS PĂLĂRIA! Darul neîmpărtăşit nu are nici o valoare, astfel că, în acest caz, romaşcanul nostru chiar poate spune de-acum că deţine o COMOARĂ în urma gestului său de a-i îmbogăţi şi pe ceilalţi cu aceste valori care fac să fie cunoscut tîrgul muşatin în orice colţ de lume… FELICITĂRI 🙂

  • Adrian Vladut 11 ani ago

    Multumesc din suflet tuturor celor care contribuie in vreun fel la imbogatirea cunostintelor despre trecutul orasului, eu folosesc aceste imagini pentru a elimina imaginea gresita a strainilor, in special marocani si francezi, despre Romania.
    Tin sa reafirm respectul pentru fostul meu profesor de limba romana de la Scoala generala nr. 1, domnul Reteanu.