Prima paginăReligie

Istoria bisericii de la Secuieni, în piciorul altarului

Dimensiune text

Biserica „Sfînta Cuvioasă Parascheva” din Secuieni (foto dreapta), monument istoric, a intrat într-un program de restaurare.
Lucrările de reabilitare a lăcașului care, în acest an, împlinește 250 de ani de la ctitorire, vor consta în refacerea acoperișului, consolidarea pereților și refacerea altarului ce datează din 1762, anul cînd a fost ridicat lăcașul de cult.

 

Aflat într-o stare avansată de degradare, altarul Bisericii „Sfînta Cuvioasă Parascheva”, făcut din cărămizi și lut, a fost înlăturat. În locul acestuia, preotul Daniel Pîcă, parohul lăcașului de cult, și preotul slujitor Nicolae Țigănilă vor trebui să construiască un altar nou, din marmură, pe care îl vor resfinți, odată cu biserica.

 

Înlăturarea vechiului altar a fost făcută sub stricta obsevație a preotului Florin Aurel Țuscanu (foto stînga), protopop la Protoeria Roman, ca urmare a unei delegări din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
La piciorul mesei altarului, preotul Țuscanu a găsit un document care atestă momentul în care a fost sfințită biserica.
Am fost delegat din partea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a desface altarul. În interior am găsit două casete. În caseta mică erau moaștele unor sfinți mucenici, iar în cea mare am găsit un document scris cu cerneală și impregnat cu ceară, ce datează din anul 1886, cînd a fost ultima sfințire a bisericii„, a precizat preotul Florin Aurel Țuscanu.

 

 

 

Biserica este ctitorie a boierului Nicole Vîrnav și a soției sale Despina, fiica boierului Ghica, care a primit ca zestre, printre altelele, și satul Secuieni.
Boierul Vîrnav a construit biserica în anul 1762, cu forță de muncă adusă din zona Dorohoiului.

În 1866, cu sprijinul boierului Solomon, i s-au adăugat clopotnița și s-a dublat arcul dintre naos și pronaos pentru a o susține.
În anul 1886, în vremea episcopului Melchisedec Ștefănescu, biserica a fost sfințită.

 

Actualele lucrări de restaurare vor fi finalizate pînă în luna septembrie, cînd PS Ioachim Băcăuanul va resfinți biserica, sfîntul altar și casa praznicală ale cărei lucrări de pictură au fost finalizate recent.

  

COMENTARII

WORDPRESS: 0