Prima paginăNeamt

ISJ și-a unit interesele cu zeci de instituții

Dimensiune text

Inspectoratul Școlar Județean girează în fiecare an peste 100 de parteneriate cu diverse instituții.

 

 

Activități de ecologizare și de colectare diferențiată a deșeurilor, plimbări gratuite cu telegondola pentru olimpici, concursuri literare și de fotografii sînt doar cîteva dintre activitățile pe care Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț le promovează în fiecare an, prin parteneriatele pe care le încheie cu diverse instituții, de la organizații non-guvernamentale pînă la reprezentanți ai diverselor instituții descentralizate în teritoriu. În fiecare an, ISJ Neamț încheie în mod direct aproximativ 30 – 40 de asfel de parteneriate, dar girează încă aproape 100, încheiate de unitățile școlare în mod direct, dar pentru care au nevoie de acordul ISJ. „Inspectoratul Școlar Județean nu beneficiază de nici un avantaj direct de pe urma acestor parteneriate. Principalii beneficiari sînt elevii, care pot, astfel, să se implice în altfel de activități decît cele obișnuite la școală, își pot dezvolta abilități. ISJ este doar instituția prin intermediul căreia se deschid ușile, este, de multe ori, elementul de legătură„, a spus inspectorul școlar general adjunct Gabriela Banu.

Cei care se adresează, de obicei, Inspectoratului Școlar Județean sînt atît parteneri tradiționali, cît și instituții aflate la prima încercare. „Partenerii noștri tradiționali sînt, în primul rînd, instituțiile descentralizate din județ, care au legătură cu domeniul educațional, de exemplu Inspectoratul Județean de Poliție, cu care încheiem în fiecare an parteneriate pe tema securității în unitățile de învățămînt, de prevenire a violenței în mediul școlar, a traficului de persoane sau a consumului de droguri. De asemenea, încheiem parteneriate cu Direcția de Sănătate Publică, pe probleme de viață sănătoasă, cu Direcția Județeană pentru Protecția Copilului și Asistență Socială, pe probleme care vizează prevenirea abuzului asupra copiilor și a exploatării acestora, sau cu Centrul de Consiliere Antidrog. La acestea se adaugă parteneriate cu Asociația Județeană de Părinți, cu Biblioteca Județeană sau cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență„, a spus inspectorul școlar pe probleme educative Eugen Dinu Vasiliu.

ISJ Neamț răspunde afirmativ și își transferă imaginea și asupra inițiativelor educaționale venite din zona ONG-urilor și asociațiilor care vin cu metode inovative de dezvoltare a elevilor. Nu toate solicitările venite spre inspectoratul școlar primesc, însă, și acordul de desfășurare. „Am fost puși în situația de a refuza inițiative care nu se desfășurau în spiritul principiilor promovate de noi. De exemplu, am refuzat parteneriate venite din partea asociațiilor care aveau un substrat religios care nu este compatibil cu activitățile spirituale admise în țară la noi sau care aveau drept scop desfășurarea unor activități lucrative„, a spus inspectorul școlar Eugen Dinu Vasiliu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0