HomeNeamt

ISJ este executat de Fisc pentru un proiect european

Mașinile ISJ vor fi scoase la licitație publică în contul unei datorii vechi din 2008. Instituția este obligată să returneze finanțarea obținută într-un proiect PHARE ce nu s-a derulat conform legii.

 

 

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț speră să primească ajutor din partea Ministerului Educației pentru a nu rămâne fără mașinile pe care Administrația Finanțelor Publice Neamț le va scoate la licitație pe 5 decembrie. Sumele obținute din vânzarea mașinilor sunt destinate acoperirii unui titlu executor de 85.000 de euro, emis pe numele Inspectoratului Școlar Județean, în 2008, la care se adaugă penalități pentru restanțe, care se ridică la aproximativ 800 de milioane de lei. „Am făcut cunoscută această situație conducerii Ministerului Educației și am primit promisiunea că vor fi căutate soluțiile pentru a ieși din acest impas, deși este foarte dificil. Încă din 2008 au fost făcute numeroase contestații, dar toate au fost respinse”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

În perioada 2003 – 2004, Inspectoratul Școlar Județean Neamț a derulat un proiect PHARE, manager de proiect fiind Emil Creangă, aflat în acea perioadă în funcția de inspector general. După încheierea proiectului, au apărut sesizări legate de modul în care a fost derulat acesta, cercetările fiind făcute, întâi, de Poliție și ajungând, în cele din urmă, la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

„Au fost solicitate documente de la sediul ISJ Neamț, iar, după cercetarea acestora, DNA a ajuns la concluzia că proiectul nu a fost derulat în conformitate cu prevederile legale și a deschis acțiune în instanță împotriva managerului de proiect, alături de care mai sunt încă 14 inculpați, procesul fiind judecat pe fond la Judecătoria Bacău. În paralel cu cercetările DNA, Ministerul Lucrărilor Publice, prin care se implementa proiectul, a decis, de asemenea, un control, în urma căruia s-a constatat că proiectul nu s-a desfășurat corect. În 2007, ca rezultat al cercetărilor, s-a încheiat un proces verbal prin care s-a dispus returnarea celor 85.000 de euro cu care a fost finanțat proiectul. Conform legii, acest proces verbal este un titlu executoriu. Pe acest document nu este menționat numele unei persoane, doar al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care este obligat să achite suma”, a spus Elena Bicăjanu, juristul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Mașinile pe care Fiscul le scoate la mezat pe 5 decembrie se află sub sechestru încă din 2008. Suma care se poate obține din vânzarea mașinilor este, însă, departe de cea necesară pentru stingerea datoriei: Skoda Octavia din 2008 are prețul de pornire de 28.340 de lei, Skoda Octavia din 2001 pornește de la 9.730 de lei, microbuzul Mercedes Benz Vito din 2006 este evaluat la 40.666 de lei, iar prețul pentru Subaru Forester din 2005 pleacă de la 37.413 lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0