IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași

IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași

 

Miercuri, 11 octombrie, la invitația IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor de preoți consilieri și inspectori eparhiali, protopopi, preoți și diaconi din Eparhia Romanului și Bacăului,a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, în contextul programului liturgic închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, informează un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cuvântul rostit de ierarhul romașcan, acesta a explicat prezența celor peste 120 de preoţi la Iași, mulțumind totodată invitației adresate de către mitropolitul Teofan: „Prezenţa noastră aici, alături de preoţii şi credincioşii băcăuani şi romaşcani, se datorează faptului că IPS Mitropolit Teofan, un mitropolit destoinic, ne-a angajat pentru a înfrumuseţa aceste zile închinate ocrotitoarea Moldovei, și pe noi cei din Eparhia Romanului și Bacăului, unde se sărbătorește cu la fel de multă evlavie Sfânta Parascheva de la Iași, întrucât cultul ei s-a împropriat de la străbunii noștri, înainte ca sfintele ei moaște să fie aduse la Iași, în vremea lui Vasile Lupu”.

Chiriarhul Romanului și Bacăului a îndemnat pelerinii la rugăciune și la cinstirea tuturor sfinților, explicând importanța familiei adevărate în structura societății de azi și din totdeauna: „Vă îndemn pe toți pelerinii, părintește, să vă rugați pentru pacea țării, pentru pace în familii, pentru statornicia familiei care în ultimul timp a început să intre într-un fel de criză. Familia este cea care aduce continuitate neamului și Bisericii. Din acest motiv, parcă societatea intră într-o degringoladă. Credincioșii care vin și se roagă aici, pomenesc întotdeauna pe cei care sunt membrii familiei. Iubirea care vine de la Hristos nu se aseamănă cu iubirea oamenilor, sau pacea care vine de sus nu se aseamănă cu cea pe care o aduc oamenii. Pacea lui Hristos este acea liniște, este acea briză lejeră, care statornicește în inimile noastre acea rânduială, acel echilibru ființial, echilibru familial și național, echilibru cultural, structurându-ne identitatea în zbuciumata viață pe care o trăim în contemporaneitate. Rugați-vă ca Dumnezeu să aducă pace în biserici, bună sporire poporului românesc, să aducă tot ce trebuie nouă în perspectiva asemănării ca atunci când ne vom întâlni cu El, față către față, să se recunoască în noi prin faptele pe care le-am făcut spre slava Sa”.

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0