ÎPS Eftimie Luca împlinește 35 de ani de la instalarea în fruntea Eparhiei Romanului

Dimensiune text

ÎPS Eftimie Luca (foto), arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împlinește, pe 23 aprilie, 35 de ani de la instalarea ca episcop titular al Eparhiei Romanului și Hușilor. ÎPS Eftimie Luca are 98 de ani, fiind cel mai longeviv ierarh din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

Datorită blândeții, bunătății și smereniei, toți cei care l-au cunoscut în timpul stăreției de la Mănăstirea Bistrița (județul Neamț) l-au numit „Eftimie cel Bun”.

Pe 13 decembrie 1971 a fost numit vicar al Eparhiei Romanului și Hușilor, cu titlul de „Bîrlădeanul”. „Mărturisind bucuria noastră a tuturor, de a fi săvârșit alegerea unui arhipăzitor cu blândețe și smerenie, cu bunătate și înțelepciune, cu dragoste fierbinte pentru neamul nostru, vă însoțim, pe acest drum nou, cu prețuirea și rugăciunile noastre ale tuturor”, au fost cuvintele PF Tectist, la 20 aprilie 1978, rostite la investitura PS Eftimie Luca.

În cei 35 de ani de păstorire a Episcopiei Romanului, ÎPS Eftimie Luca a avut numeroase realizări, fapt pentru care se bucură de o apreciere deosebită atât în rândul ierarhilor, cât și în rândul credincioșilor. De numele lui se leagă mulțimea de mănăstiri și schituri noi, biserici parohiale înălțate din temelie sau renovate, restaurarea în întregime a Catedralei Episcopale de la Roman și a picturii murale realizată în secolele XVI și XVIII, dar și redeschiderea Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman.

Pe 13 septembrie 2009, ziua ridicării oficiale în rang a Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a înmânat episcopului Eftimie Luca însemnele arhiepiscopale.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0