Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni, a plecat la ceruri

Dimensiune text

Miercuri seară, edilul comunei Văleni a piedut lupta cu un cancer pulmonar, pentru care făcea tratament la spitale din Roman şi Cluj. Familia şi comunitatea din Văleni, dar şi colegii primari, sunt profund îndureraţi de această pierdere şi se roagă pentru ca Dumnezeu să-i aducă odihna veşnică. 

SONY DSCLacrimi şi durere în toate satele comunei Văleni. Primarul Ionel Stoleru a murit, la doar 58 de ani, după o grea suferinţă, la casa familiei din satul Moreni. A pierdut bătălia cu boala miercuri, 22 aprilie, la ora 21.30, alături fiindu-i persoanele dragi din viaţa lui. A luptat vreme de cinci ani cu un cancer pulmonar, sperând să iasă învingător. „Domnul primar şi-a luat concediu de la 1 aprilie, dar a continuat să lucreze. Ultimele zece zile nu a mai putut veni la serviciu. Nu se simţea bine. Este o pierdere foarte mare pentru comunitate. A fost foarte iubit de localnici. Avea multe proiecte, pentru care a făcut eforturi să devină realitate. Pentru mine, durerea este şi mai mare”, a precizat Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni, cumnatul primarului Stoleru.

Colegii şi consilierii locali sunt profund îndureraţi de această pierdere şi se roagă ca Dumnezeu să-i aducă odihna veşnică.

Trupul neînsufleţit al primarului Ionel Stoleru este depus în locuinţa sa din satul natal, Moreni. Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 11.00.

S-a implicat în administraţie din 1990

stoleru 03Ionel Stoleru s-a născut în satul Moreni. Provine dintr-o familie cu patru copii, trei băieţi şi o fată. După ce a terminat opt clase, s-a înscris la şcoala profesională de aşchietori, specialitatea frezor-rabotor. S-a angajat, apoi, la Întreprinderea de Țevi Roman (ÎȚR). În toamna anului 1976, „căţărat pe scara de pe care bătea nucul din livadă”, după cum mărturisea, a plecat în armată. Și-a încetat activitarea la ÎȚR în 1996, pentru a lucra la societatea soţiei, cu profil alimentar, din comună.

Din 1990, Ionel Stoleru a activat în Consiliul Local al comunei Boteşti, unde a început a deprinde câteva dintre secretele muncii de administrator al comunităţii, în perioada 2003 – 2004 deţinând funcţia de viceprimar. „Am reînfiinţat comuna Văleni cu dorinţa de a transforma această zonă săracă într-una demnă de respect, în care locuitorii să se bucure de condiţii bune de viaţă. Drumul nu a fost uşor. În aceşti ani, am putut iniţia şi duce la bun sfârşit proiecte care au schimbat faţa comunei”, spunea Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

În 2004, Ionel Stoleru a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al comunei nou-înfiinţate Văleni, candidând din partea Partidului Social Democrat, formaţiune politică căreia i-a rămas fidel indiferent de vitregiile istoriei.

S-a luptat cu birocraţia pentru binele comunei Văleni

stoleru 06Primarul Ionel Stoleru a derulat multe proiecte pentru satele comunei – Văleni, Munteni, Moreni şi David. A realizat investiţii în modernizarea clădirii în care funcţionează primăria, a făcut proiecte de consolidare a podurilor şi podeţelor, a modernizat căminul cultural din satul Văleni. La acestea s-au adăugat extinderea iluminatului public în toate satele şi racordarea ultimelor gospodării fără curent din comună la reţeaua de alimentarecu energie electrică. A reînviat tradiţiile locale, prin organizarea anuală, în luna iunie, a manifestărilor prilejuite de ziua comunei.

O preocupare deosebită a avut pentru infrastructura rutieră. Şcolarizarea şi integrarea rromilor pe piaţa muncii, precum şi sprijinirea tinerilor din comună, au fost întotdeauna preocupări prioritare pentru primarul Stoleru. A făcut numeroase demersuri, la toate forurile, pentru continuarea lucrărilor la noua şcoală din satul Văleni, abandonate de constructor în anul 2008, din lipsă de fonduri. „Este cea mai mare neîmplinire din administraţie”, spunea, deseori, primarul Stoleru, când era întrebat de lucrările la noua şcoală.

De la primul mandat, primarul Stoleru a fost în slujba cetăţenilor, pe care i-a ajutat şi respectat. Ca fondator al Grupului de Acţiune Comunitară Locală Văleni, primarul Stoleru s-a implicat în ajutorarea persoanelor cu probleme medicale, în donaţii pentru cetăţenii de etnie rromă care trăiesc la limita subzistenţei şi, nu în ultimul rând, a bătrânilor satelor, pe care i-a sărbătorit la împlinirea unor vârste respectabile şi i-a ajutat cu lemne pentru a trece iarna fără probleme.

Pentru că a fost aproape de oamenii comunei, localnicii nu au fost indiferenţi la suferinţa primarului Stoleru, atunci când a avut nevoie de transfuzie de sânge, de exemplu.

Mesaje de condoleanţe de la de oameni politici şi colegi primari

SONY DSCDeputatul PSD Neamţ, Ioan Munteanu, un apropiat al primarului Ionel Stoleru, a transmis un mesaj de condoleanţe. „În anul 2003, eram prefect al judeţului Neamţ. Printre atribuţiile pe care le aveam era şi numirea primarilor interimari pentru comunele nou-înfiinţate. Printre cei şapte primari care au primit eşarfa de primar interimar a fost şi Ionel Stoleru. De atunci, am legat o prietenie adevărată. Între noi a existat întotdeauna respect reciproc. Regret enorm că a plecat dintre noi. Este ca şi cum aş fi pierdut pe cineva din familie. A trecut printr-o perioadă foarte grea. Soţia a făcut tot posibilul pentru ca Ionel să rămână în viaţă. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus deputatul Ion Munteanu.

„Este o mare pierdere pentru familie şi pentru comunitatea din Văleni. L-am cunoscut dincolo de zona politicului şi administraţiei şi am avut întotdeauna numai cuvinte de admiraţie la adresa lui. Îl caracteriza modestia, era un prieten adevărat şi respecta pe toată lumea. A avut o bogată activitate în administraţie şi avea încă multe de spus în acest domeniu, dar şi în politică. Era un om cu suflet, are foarte mulţi copii botezaţi în comună şi cupluri cărora le-a fost naş. A fost un om aproape de Dumnezeu, de numele lui legându-se construcţia troiţelor din satele comunei Văleni. Avea simţul umorului şi când noi, ceilalţi colegi ai lui, ne mai văitam de una sau alta, ne scotea din acea stare. Nu ştiai niciodată când era supărat, pentru că avea întotdeauna zâmbetul la el. Boala l-a chinuit foarte mult, dar distanţa între viaţă şi moarte este foarte mică. Îmi pare rău că nu mai este printre noi. Condoleanţe familiei!”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

stoleru 07„L-am cunoscut pe Ionel Stoleru din perioada când lucram amândoi la «Țevi». A fost un om deosebit şi un primar care s-a zbătut mult pentru comunitate. Păcat că uleiul din candelă s-a terminat atât de repede. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti.

„A fost un om serios, un coleg pe care te puteai baza şi care îşi  respecta promisiunile făcute. L-am întâlnit de multe ori la Cluj, unde mergea la tratament, şi am văzut cât de mult l-a chinuit boala. Și-a dorit foarte mult să trăiască, dar boala l-a învins. Condoleanţe familiei îndurerate!”, a spus inginer Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

„Cu două săptămâni în urmă, am discutat cu domnul primar şi mi-a spus, întristat, să am grijă de familie şi de primărie. Îmi pare foarte rău că a plecat dintre noi. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni.COMENTARII

WORDPRESS: 0