Înviat din morţi

Dimensiune text

De multe ori, în secţia Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman se fac eforturi supraomeneşti pentru a salva vieţi. Şeful secţiei, medicul cardiolog Victor Firăstrău (foto), spune că, în cariera sa, s-a confruntat cu foarte multe cazuri extreme, unele cu nişte coincidenţe şocante.

 

Uneori, oamenii sînt înviaţi din morţi, iar pentru asta cadrele medicale sînt nevoite  să ţină, la propriu, inimi în palmă, să le dea un impuls pentru a bate din nou.

 

Luptă cu moartea,  timp de o oră şi jumătate

Medicul cardiolog Victor Firăstrău susţine că n-ar putea spune ce caz l-a impresionat mai mult, întrucît s-a confruntat cu multe cazuri la limita dintre viaţă şi moarte, pacienţi pe care i-a crezut pierduţi, dar care şi-au revenit şi trăiesc şi în ziua de astăzi.

Cu toate acestea, şeful secţiei Cardiologie a rememorat un caz care i s-a părut impresionant, datorită coincidenţelor. „În urmă cu şapte sau opt ani, în secţie a fost adus un pacient în moarte clinică. Suferise un infarct şi a trebuit să-l resuscităm timp de o oră şi jumătate. În tot acest timp, i-am administrat nenumărate şocuri electrice şi foarte multe medicamente. Am reuşit să-l readucem la viaţă şi, după o oră, pacientul s-a stabilizat. Am dat telefon la ambulanţă şi am solicitat o maşină pentru a-l transporta la o clinică din Iaşi. Întrucît medicii de pe ambulanţă erau plecaţi la o conferinţă la Piatra Neamţ, ambulanţa a venit doar cu şofer şi cu asistent„, a povestit medicul Victor Firăstrău.
În aceste condiţii, el s-a decis să însoţească pacientul pe drum, mai ales că maşina ambulanţei nu se prezenta în condiţii prea bune. „Ţin minte că era o Dacie papuc, fără prea multe dotări. Dacă i s-ar fi întîmplat ceva pacientului, atunci ar fi trebuit să-l scoatem din maşină şi să-l resuscităm în mijlocul drumului. Amănuntul care mi-a atras atenţia a fost că pe şoferul ambulanţei îl chema Balint, pe asistentul medical tot Balint, iar pe pacient tot Balint. Pacientul a fost dus în siguranţă la Iaşi, unde şi-a revenit şi mai trăieşte şi astăzi„, a mai povestit şeful secţiei Cardiologie.

Acesta îşi aduce aminte de un alt caz bizar, în care o pacientă de 14 ani s-a prezentat cu suspiciune de infarct după ce a plîns o zi întreagă. „Cel mai tînăr pacient al meu a fost o tînără de 14 ani care, la investigaţii, avea imagine de infarct. Fusese foarte supărată şi a plîns o zi întreagă. I-am recomandat un consult la Bucureşti, unde s-a dovedit că inima ei era în stare bună. Acum a emigrat în Italia„, mai spune medicul Victor Firăstrău.

Medicul Victor Firăstrău este şeful secţiei Cardiologie din anul 1983, adică, practic, de la înfiinţarea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. A participat la mai multe congrese internaţionale de cardiologie, la Stockholm, Berlin, Viena, Barcelona, Paris şi Helsinki. În 2004 a primit, la propunerea ministerului Sănătăţii, Ordinul „Meritul sanitar”, fiind înaintat, prin decret prezidenţial, la rangul de cavaler. Este menţionat, de asemenea, în Enciclopedia biografică a femeilor şi bărbaţilor contemporani cu cercetări de succes în România.COMENTARII

WORDPRESS: 0