Investitorii nu sunt interesaţi de afaceri în ştrand

Dimensiune text

Administraţia locală nu mai are bani să susţină toate investiţiile necesare în ştrand. Primăria caută investitori, mai ales pentru lotul din partea dreaptă. Cu circa șase milioane de lei vor fi reamenajate bazinele de înot, staţia de filtrare a apei şi va fi realizată o clădire administrativă.

Niciun om de afaceri nu a fost interesat să ia în concesiune terenuri în ştrandul din Roman, deși administraţia locală investeşte sume importante pentru reabilitarea bazinelor şi construirea unor obiective noi, astfel ca zona de agrement să devină un punct de atracţie în timpul verii.

strand02În luna decembrie 2013, consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru zona ştrandului şi au fost de acord cu scoaterea la licitaţie publică, pentru concesionarea pe 25 de ani, a două suprafeţe de teren. Administraţia locală a scos la licitaţie 1.000 de metri pătraţi pentru un restaurant şi o terasă, pornind de la un tarif de 8,5 euro pe metrul pătrat pe an. Pentru amenajarea terenurilor de sport şi a pavilionului administrativ s-a scos la licitaţie o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, iar preţul de pornire a fost de 1,5 euro pe metrul pătrat pe an.

„Nu s-au licitat terenurile, n-a venit nimeni. Probabil, şi preţurile sunt prea mari. Voi face o şedinţă cu aparatul din primărie pentru a căuta soluţii, vom coborî preţurile la concesiune. Este foarte greu pentru un contructor să vină şi să investească în teren, să plătească şi concesiune. Va trebui să găsim o facilitate, pentru că avem interesul să se construiască, să se investească şi trebuie să creăm facilităţi”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman. Acesta a spus că se gândeşte să preia modelul din străinătate, în care autorităţile locale pun la dispozţie, în mod gratuit, teren şi utilităţi, iar pe perioada construirii şi încă o perioadă egală cu aceasta nu se percepe nicio taxă, pentru încurajarea investitorului.

„Speranţele” ştrandului: Eugen Păuleţ şi Valer Pop

Nu este prima dată când autorităţile locale romaşcane au vrut să reamenajeze ştrandul cu ajutorul investitorilor privaţi. Pe 12 iulie 2007, consilierii locali au aprobat o hotărâre privind amenajarea unei zone de agrement la Ștrandul Municipal. Prin această hotărâre, consilierii au stabilit concesionarea prin licitaţie publică, cu precalificare pe bază de oferte de proiect, a terenului Ștrandului Municipal, în suprafaţă de 33.540 de metri pătraţi. Concesionarea urma să se realizeze pe o durată de 49 de ani, la un preţ pornind de la 0,3 euro/metru pătrat/an. Consilierii au stabilit, în şedinţa din iulie 2007, ca garanţia de participare la licitaţie să fie de 100.000 de lei şi ca proiectele prezentate de cei care vor să participe la licitaţie să conţină obligatoriu lucrările de amenajare a bazinelor exterioare de înot, a împrejmuirii, a terenurilor de joacă pentru copii, a terenurilor pentru jocuri sportive şi a zonei pentru picnic, dotată cu cu grătare. Investitorului i s-a trasat obligaţia de a finaliza întregul ansamblu în termen de patru ani de la începerea lucrărilor.

pud strand _ 0. parterAtunci, omul de afaceri Eugen Păuleţ a prezentat, în cadrul Consiliului Local, un proiect de reabilitare a Ștrandului Municipal, ce presupunea şi construirea unui hotel în acea zonă. Dar proiectul acestuia nu a trecut de votul consilierilor – unii dintre ei fiind nemulţumiţi chiar de includerea în proiect a construirii hotelului respectiv. Ulterior, au mai fost organizate licitaţii pentru concesionarea terenului, dar fără ca cineva să fie interesat. Până la urmă, în 2009, omul de afaceri Romulus Valer Pop, din Cluj, a participat la licitaţie şi a câştigat concesiunea a 22.800 de metri pătraţi cu 0,3 euro/metru pătrat/an, fără niciun contracandidat. În vara anului 2009, a fost reabilitat un bazin de înot, a fost construită o grădină de vară şi câteva cabine de schimb. Proiectul a fost, apoi, abandonat de Valer Pop, din cauza crizei şi, de atunci, s-a tot încercat găsirea unei soluţii viabile pentru ştrand.

În noiembrie 2011, Consiliul Judeţean Neamţ a oferit 150.000 de lei pentru realizarea proiectului tehnic al ştrandului din Roman, iar în iulie 2012, administraţia locală a prezentat proiectul unor investitori chinezi, dar fără succes. În august 2012 s-a finalizat proiectul ce a fost scos la licitaţie şi, în aprilie 2013, Primăria Roman a semnat un contract de lucrări cu asocierea dintre firmele Bacor Prodcom SRL Roman şi Rom Urban Construct SRL Roman, pentru valoarea de 5.968.945,07 lei, cu tot cu TVA, adică peste un milion de euro. Lucrările – care presupun refacerea bazinelor de înot, a staţiei de filtrare a apei şi realizarea unei clădiri administrative – trebuie terminate în iunie 2015 şi, până la această oră, sunt în grafic.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • SARION 6 ani

    DA HAI ODATA DOMN PRIMARU CU TERMINAREA BAZINILOR,CA VINI VARA SI NU AVEM UNDI NE SPALA PURADEII.ESTI O FAPT BUNA CA FACETI STRANDUL CA UITE ASA NI MAI SPALAM SI NOI AMARATII,BAFTA DOMNU PRIMARU.