Prima paginăActualitateRural

Investiţii în sănătate şi drumuri, în Valea Ursului

Dimensiune text

Primăria comunei Valea Ursului

Primăria comunei Valea Ursului

Autorităţile locale fac demersuri pentru construirea unui dispensar uman nou şi pentru achiziţia unui utilaj de deszăpezire.

Primul an din noul mandat al primarului comunei Valea Ursului, Viorel Smeria, nu a fost unul rodnic în investiţii mari. Lipsa fondurilor şi lipsa de interes a autorităţilor centrale de a pune umărul la dezvoltarea comunităţilor rurale sunt motivele invocate de primar în legatura cu stoparea implementării proiectelor. Cea mai dificilă problemă rămâne, în opinia sa, modernizarea infrastructurii rutiere a comunei. „Avem investiţii începute pe drumurile comunale 84 – în satul Chilii, 77 – în satul Muncelu de Jos şi 78 – în satul Giurgeni. În satul Chilii a fost aplicat primul strat de asfalt, pe o distanţă de trei kilometri, dar finalizarea lucrării a fost amânată, din lipsă de fonduri. Pentru continuarea lucrărilor am primit, în acest an, doar 200.000 de lei, iar primăria mai are nevoie de 400.000 de lei”, a precizat Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Autorităţile locale de la Valea Ursului au început demersurile pentru construcţia unui dispensar uman modern. „Fosta clădire în care a funcţionat dispensarul este veche şi nu mai prezenta garanţie. Dacă localnicii din satul Chilii au la dispoziţie un dispensar nou, şi locuitorii din Valea Ursului au nevoie de un spaţiu modern în care să funcţioneze dispensarul, care să includă cabinet pentru medicină generală, farmacie şi, chiar, un cabinet stomatologic. Dorim ca, în toamnă, să organizăm licitaţie pentru construcţia dispensarului şi, dacă procedura se desfăşoară fără probleme, am putea începe lucrarea în acest an. Din bugetul local am alocat, pentru începerea lucrărilor, suma de 50.000 de lei”, a spus primarul comunei Valea Ursului.

Pentru ca iarna să nu mai creeze probleme autorităţilor locale, acestea au în vedere achiziţionarea unui utilaj de deszăpezire. „Avem în dotarea primăriei un singur tractor cu lamă. Iernile trecute, am fost nevoiţi să închiriem un utilaj pentru a putea desfunda drumurile. Cum iernile au fost lungi, costurile de deszăperire s-au făcut simţite în bugetul local. Tot din lipsă de fonduri, am amânat momentul achiziţionării unui nou utilaj”, a spus primarul Viorel Smeria.

Un nou utilaj va însemna, spune primarul Smeria, o cheltuială de 300.000 de lei, bani de care autorităţile locale nu dispun. „Dacă nu vom putea face această achiziţie cu fonduri din bugetul local, suntem nevoiţi să cumpărăm utilajul în leasing”, a spus primarul comunei Valea Ursului.

Autorităţile locale spun că nu au bani nici pentru investiţii în infrastructura şcolară. „Nu reuşim decât să asigurăm banii pentru o bună funcţionare a şcolilor din comună. Despre investiţii nici nu poate fi vorba, deşi avem două şcoli, în satele Giurgeni şi Chilii, unde este nevoie urgentă de schimbarea acoperişurilor. Acoperişul Școlii Giurgeni a cedat anul trecut, sub greutatea zăpezii. Noi l-am reparat în regim de urgenţă, dar acoperişul şcolii necesită o reparaţie serioasă”, a spus primarul Viorel Smeria.

COMENTARII

WORDPRESS: 0