Investiţii în modernizarea drumurilor la Văleni

Dimensiune text

În acest an va fi asfaltată o porţiune de 1,5 kilometri din drumurile comunale, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării.

Proiectele planificate în cursul anului 2013 în comuna Văleni se află în diverse stadii de execuţie. Modernizarea drumurilor comunale a fost principalul proiect al comunei Văleni derulat anul trecut.

Reporter: Domnule primar, ce a reprezentat anul 2013 pentru comuna Văleni?

Primarul Ionel Stoleru: Consider că principala problemă este reprezentată de infrastructura locală. Deoarece drumurile comunale sunt în proprietatea şi administrarea noastră, sunt prioritate zero. Oamenii de la sat s-au săturat de praf, gropi, vor să trăiască civilizat, să nu mai fie nevoiţi să-şi trimită des maşinile în service-ul auto. Am căutat soluţii, am făcut insistente demersuri la autoritatea judeţeană, la parlamentari, pentru a primi finanţare pentru proiectele de modernizare a drumurilor comunale, dar nu totdeauna am găsit înţelegere. Anul trecut am început modernizarea drumului comunal DC 181 Moreni – Munteni, pe o distanţă de 2,5 kilometri, iar pe un kilometru s-a reuşit asfaltarea, rămânând ca lucrările pe cealaltă porţiune de drum, în lungime de 1,5 kilometri, să fie finalizate în anul 2014, un proiect care se realizează cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Totodată, în anul 2013, firma contractantă a pregătit pentru modernizare drumul comunal DC 180 Văleni – Tupilaţi, reuşind să demareze lucrări de infrastructură pe o lungime de doi kilometri. Din cauza crizei financiare nu am izbutit ca, anul trecut, să asfaltăm această porţiune de drum. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul parlamentarilor de Neamţ, precum şi al domnului Culiţă Tărâţă, preşedintelele Consiliului Judeţean Neamţ – căruia îi mulţumim, pe această cale, pentru amabilitate -, noi sperăm ca, în 2014, sătenii comunei să vadă asfalt pe cele două drumuri. Valoarea investiţiei totale pentru cele două drumuri comunale este de aproximativ trei milioane de lei. Până în prezent, s-au efectuat lucrări de circa un milion de lei, realizate de SC Occidental Construct SRL şi SC Darcons SRL.

Valeni 02Reporter: Mulţi cetăţeni care trec prin comuna Văleni se plâng de starea drumului judeţean care face legătura între Dulceşti şi Văleni. Cum poate fi rezolvată această problemă ?

Primarul Ionel Stoleru: Drumul judeţean DJ 157 A Dulceşti – Talpa nu este în administrarea Primăriei Văleni, ci în proprietatea Consiliului Judeţean Neamţ. Noi nu putem investi fonduri de la bugetul local în ceva ce nu ne aparţine. Localnicii nu înţeleg acest lucru şi, de multe ori, oamenii ne acuză de lipsă de reacţie. Acest drum are o mare importanţă pentru ambele comunităţi rurale, deoarece face legătura între localităţile Dulceşti, Moreni, Văleni, David şi Talpa. Cu sprijinul factorilor de răspundere din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, avem drum asfaltat pe o distanţă de cinci kilometri, de la intrarea în satul Văleni până la ieşirea din satul David. Ar mai fi de realizat, pe raza comunei Văleni, o porţiune de 3,5 kilometri, de la intrarea în satul Văleni, care va traversa satul Moreni, până la limita comunei Dulceşti. Sunt promisiuni de la domnul preşedinte Culiţă Tărâţă că această investiţie va fi prinsă în bugetul Consiliului Judeţean Neamţ pentru anul 2014, în vederea alocării de fonduri pentru asfaltarea acestui drum judeţean aflat într-o stare avansată de degradare.

Reporter: Ce şanse sunt ca lucrările la noua şcoală de la Văleni să fie reluate?

Primarul Ionel Stoleru: În satul Văleni, după retrocedarea clădirii şcolii către moştenitorul familiei Stîrcea, am fost nevoiţi să începem lucrările la o nouă unitate de învăţământ, deoarece copiii din Văleni sunt nevoiţi să parcurgă circa 15 kilometri, dus-întors, până la şcolile din satele Moreni şi Munteni. În anul 2008, am demarat lucrările la noua şcoală, ce va avea două nivele: parter plus etaj, efectuându-se lucrările doar la nivel de parter. Lucrările au fost stopate după numai un an de zile şi au rămas abandonate până în acest moment. Nu am stat degeaba în toţi aceşti ani. Am făcut numeroase demersuri la deputaţii Dorinel Ursărescu şi Ionel Arsene, la senatorul Ioan Chelaru, la inspectorul şcolar general, profesorul Viorel Stan, şi la ministrul Educaţiei. Avem speranţa că aceste promisiuni vor fi onorate în folosul copiilor şi părinţilor din comuna noastră.

Reporter: Ce proiecte aveţi în vedere pentru anul 2014?

Primarul Ionel Stoleru: Ne propunem realizarea mai multor proiecte, dar implementarea lor depinde de nivelul bugetului local şi de fondurile alocate de la Guvern. Vom continua proiectele de modernizare a drumurilor comunale, reabilitarea celor două cămine culturale în satele Moreni şi Văleni, modernizarea şi reabilitarea sediului Consiliului Local şi a postului de poliţie, construirea unei grădiniţe cu trei săli de clasă în satul Văleni, modernizarea iluminatului public pe drumul judeţean DJ 157 A în satele Moreni, Văleni şi David, extindere reţelei electrice în satele Văleni şi Moreni pe o distanţă de doi kilometri, înfiinţarea unui sistem de alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare. Sper să reuşim ceea ce ne-am propus. Toate eforturile sunt canalizate pentru dezvoltarea comunei Văleni. Avem nevoie şi de sprijinul comunităţii, al cetăţenilor, care nu trebuie să uite că au obligaţia de a plăti taxele şi impozitele locale, fonduri care ne ajută să completăm veniturile la bugetul local.


COMENTARII

WORDPRESS: 0