Prima paginăRural

Investiții în învățămînt și cultură în comuna Ion Creangă

Dimensiune text

Administrația publică locală va aloca fonduri pentru modernizarea Școlii din Stejaru. Pictura bisericii din Averești va fi realizată și cu sprijinul autorităților locale.

 

 

Școala din satul Stejaru (foto dreapta)  este singura unitate de învățămînt din comuna Ion Creangă care are grup social în curte. Administrația publică locală spune că bugetul din acest an nu a permis alocarea de fonduri pentru construirea unor grupuri sociale moderne și la Școala Stejaru.
Clădirea în care funcționează școala din satul Stejaru a fost renovată integral. Lucrările au constat în schimbarea învelitorii acoperișului, montarea de uși și geamuri termopan, montarea de lambriuri și parchet melaminat. Ar fi fost ideal să facem odată cu lucrările de reabilitare ale clădirii și amenajarea unor grupuri sociale noi în incinta școlii, așa cum prevăd normele europene. Lipsa banilor a făcut ca aceste lucrări să fie amînate, iar școala din satul Stejaru să rămînă singura unitate școlară din comună care utilizează grupuri sociale în afara spațiului de învățămînt. Avem în plan realizarea acestei investiții anul viitor, deoarece în această școală își desfășoară activitatea copii de vîrstă școlară mică, preșcolari și elevi din clasele I-IV„, a declarat inginerul Petru Prichici, (prima foto) primarul comunei Ion Creangă.
Conducerea administrației publice locale de la Ion Creangă apreciază că lucrările de amenajare a grupurilor sociale vor costa 30.000 lei.

Cu bani mai puțini, administrația publică realizează în aceste zile cîteva lucrări la școala din satul Averești, unde învață aproape 130 de copii de la grădiniță la gimnaziu. „Împrejmuim școala din satul Averești cu un gard nou, pe o distanță de 170 de metri liniari. Totodată, amenajăm 150 de metri liniari de trotuare la intrarea în școală. Sînt lucrări de întreținere necesare, care vor schimba aspectul școlii„, a spus primarul comunei Ion Creangă.

Luni, 22 octombrie, toate unitățile școlare din comuna Ion Creangă au fost  aprovizionate cu lemne pentru iarnă. „Pentru școlile din comună există în magazii o rezervă de 30% de lemnele necesare pentru iarnă. Săptămîna aceasta vom aduce diferența de combustibil. Toate școlile de pe raza comunei au centrale termice, dar noi am păstrat și sobele în bună stare, pentru a nu exista probleme cu căldura în cazul întreruperii curentului electric sau al defectării centralelor„, a spus primarul Petru Prichici.
Lemnele pentru școli sînt aduse din pădurea comunală, care se întinde pe 80 de hectare.

 

Evenimentele de familie aduc bani la bugetul local

Așezămintele culturale din satele Stejaru, Recea și Izvor au fost modernizate. Lucrările de reabilitare au fost posibile cu fonduri de la bugetul local. Investițiile făcute în aceste așezăminte sociale se întorc înapoi la buget, deoarece, pe lîngă  evenimente culturale care se desfășoară în aceste clădiri, administrația publică locală le închiriază, la cerere, pentru organizarea unor evenimente de familie. „Localnicii au început să desfășoare evenimentele de familie la fel ca orășenii, adică într-un cadru ceva mai restrîns și nu mai doresc să  facă deranj acasă. Prin hotărîre de Consiliu Local am stabilit tarife pentru cei care doresc să utilizeze spațiul pentru desfășurarea unor evenimente de familie. Este o modalitate de a ne sprijini reciproc. Noi îi ajutăm pe oameni să-și facă treaba, iar ei contribuie la bugetul local„, a spus Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Majoratele și praznicele la înmormîntări sînt gratuite. În schimb, pentru o nuntă, localnicii trebuie să plătească 300 lei.

 

Primăria Ion Creangă sprijină refacerea picturii de la biserica din satul Averești

Printre lăcașurile de cult care au primit fonduri de la administrația publică locală pentru diverse construcții sau lucrări de întreținere este și biserica din satul Averești (foto stînga).
Interiorul lăcașului de închinăciune este pictat în ulei de pictorul Ioan Secoșanu, absolvent al institutului Bellart din Iași, între 1911-1913. Stilul se aseamănă foarte mult cu pictura Catedralei Mitropolitane din Iași. Ca o particularitate, fondul este decorat cu motive geometrice inspirate de pe țesături populare.
Preotul Ioan Isachi, parohul bisericii, dorește refacerea picturii. Este un model vechi, unicat în bisericile din zona noastră. Nu se dorește modificarea picturii, ci refacerea ei prin întărirea culorilor. Din discuțiile purtate cu preotul Isachi, această lucrare se ridică la 50.000 lei„, a spus primarul comunei Ion Creangă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0