HomeRural

Investiții din fonduri proprii, strategia de dezvoltare a comunei Boghicea

Autoritățile locale amenajează un dispensar uman și reabilitează școala din satul de reședință. Proiectele de alimentare cu apă și de asfaltare, declarate eligibile, nu au primit finanțare.

 

 

Strategia de dezvoltare a comunei Boghicea este centrată, în principal, pe realizarea unor investiții cu fonduri locale și mai puțin pe accesarea de fonduri europene. Acest demers a fost consecința faptului că fondurile de la Uniunea Europeană pentru proiecte de interes local se lasă așteptate. Satele comunei Boghicea au intrat în componența comunei vecine, Bîra, după ce comuna Boghicea a fost desființată în 1968, odată cu împărțirea administrativă a României. Granița comunei Boghicea a fost trasată din nou în 2005, cînd populația a decis reînființarea ei.

 

Proiectul de alimentare cu apă de la Boghicea, în stand-by

 

Primul proiect al comunei Boghicea, cu finanțare europeană, depus de autoritățile locale, așteaptă finanțare. Proiectul, întocmit cu trei ani în urmă, și depus prin măsura 322 „Renovarea și dezvoltarea satelor”, constă în amenajarea unei rețele de alimentare cu apă și canalizare în satul Boghicea, pe o distanță de 15 kilometri, dar și modernizarea drumurilor comunale în satele Slobozia și Boghicea, pe o distanță de șapte kilometri. Cu o valoare de 2,5 milioane de euro, proiectul are și o componentă socială, care presupune, pe lîngă dotarea căminului cultural, și înființarea unei biblioteci comunale și amenajarea unui centru de asistență socială.

Edilii comunei Boghicea consideră că finanțarea proiectelor se face în funcție de culoarea politică a primarilor. „Proiectul a fost declarat eligibil, dar nu știm cînd va primi finanțare. Cred că ar trebui să se aibă în vedere că noile comune au nevoie de proiecte – dincolo de partidul din care face parte primarul -, pentru a se dezvolta. Proiectul pe care l-am depus are o utilitate primordială pentru comunitate. Cum nu am primit finanțare, am decis să ne axăm pe investiții realizate cu fonduri proprii și mai puțin pe proiecte cu finanțare europeană„, a declarat profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea (foto stînga). Edilul comunei se află la primul mandat și a cîștigat alegerile din partea PSD.

Un alt proiect care așteaptă finanțare constă în modernizarea a 898 de metri de drum comunal, în satul Căușeni. Tronsonul de drum va fi asflatat prin programul „Reabilitarea și modernizarea a 10.000 kilometri de drumuri de interes județean și drumuri de interes local”, finanțat din fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Peste 90% din infrastructura rutieră din comuna Boghicea o reprezintă drumurile din pămînt și piatră. Refacerea drumurilor comunale și sătești este prioritatea autorităților din Boghicea și în acest an, costurile cu întreținerea acestora ridicîndu-se la aproximativ trei sute de mii de lei. Dacă proiectul de asfaltare depinde de fondurile ministerului, cel de reabilitare a exteriorului Școlii Boghicea și a bazei sportive din cadrul acesteia va fi realizat din fonduri proprii.

 

Dispensar uman în satul Boghicea

 

Autoritățile locale au alocat din bugetul local suma de 30 mii de lei pentru modernizarea dispensarului uman din satul Boghicea. Dispensarul va funcționa în fosta brutărie a satului, care a fost reparată și recompartimentată pentru a corespunde regulilor de funcționare ale unei unități medicale. „În satul Boghicea exista o brutărie, care funcționa pe combustibil solid. Cum nu mai era nici rentabilă, nici funcțională, am decis să-i dăm o altă destinație„, a spus Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Edilii comunei s-au gîndit că modernizarea clădirii ar fi o soluție mai avantajoasă, sub aspect financiar, decît construcția unei clădiri noi destinate unității medicale (foto dreapta). „În vederea funcționării dispensarului uman, clădirea va fi modernizată după standarde europene. În clădire vor funcționa un cabinet medical pentru medicina de familie, un cabinet stomatologic și o farmacie„, a mai spus primarul comunei Boghicea. Lucrările la noul dispensarul uman sînt executate din fonduri locale.

Comentarii

WORDPRESS: 0