Învăţămînt printre ruine

Dimensiune text

186 de şcoli din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Multe au grupuri sanitare infecte sau clădiri degradate. Cele mai multe dintre aceste sînt din mediu rural.

 

În România anului 2012, copiii încă mai învaţă în clădiri vechi, fără alimentare cu apă. Unele au grupuri sanitare neigienizate, motiv pentru care nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare. Și probabil că lucrurile nu se vor schimba, pentru că lucrările care trebuie efectuate necesită timp şi fonduri, astfel că elevii vor mai învăţa o vreme în condiţii improprii.

Potrivit datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, în judeţ au primit autorizaţie de funcţionare 272 de unităţi şcolare, 44 sînt în curs de autorizare, iar 186 nu au autorizaţie de funcţionare. În anul şcolar 2011-2012 au fost autorizate 14 unităţi, iar pentru alte două a fost respinsă documentaţia de autorizare.

Printre cauzele majore de neautorizare se numără faptul că şcolile nu au sursă de apă potabilă sau nu sînt racordate la sursa de apă curentă, grupurile sanitare sînt necorespunzătoare, neracordate la reţea de apă şi canalizare, fără încălzire, necompartimentate, neigienizate sau nevidanjate, ori au fose nebetonate. Unele clădiri sînt vechi, degradate, cu circuite lipsă. Unităţile de învăţămînt au început să depună documentaţia în vederea eliberării autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru anul şcolar 2012-2013. Zilnic vin directori de şcoală să se intereseze ce documente trebuie„, a declarat jurist Nicoleta Bălţătescu, purtător de cuvînt al DSP Neamţ.

Din datele culese de reprezentanţii Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ din teren în ultima săptămînă, 83% din clădirile în care funcţionează unităţi de învăţămînt au autorizaţie sanitară de funcţionare. Unităţile care nu au obţinut încă documentul se confruntă cu aceleaşi probleme în fiecare an: lipsa apei curente în unitatea de învăţămînt, au grupuri sanitare în curte sau săli de clasă care funcţionează în clădiri improprii. Situaţiile cele mai grave sînt,  în special,  în şcolile din mediul rural. „Aceste situaţii se repetă la fiecare început de an şcolar şi nu ţin doar de activitatea directorului, ci şi de relaţionarea dintre director şi conducerea comunei şi de modul în care este tratat învăţămîntul de membrii consiliului local, întrucît spaţiile în care funcţionează unităţile de învăţămînt sînt proprietatea consiliului local„, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan. Inspectorii şcolari au găsit, însă, în judeţ şi şcoli în care elevii pot intra şi mîine. „Am găsit şcoli deja pregătite pentru a primi elevii, cum sînt şcolile din Cotu Vameş, Horia, Vaduri, Dulceşti şi cîteva şcoli şi licee din oraş„, a adăugat Viorel Stan.COMENTARII

WORDPRESS: 0