Prima paginăSanatate

Intoxicaţi cu ciuperci

Dimensiune text

Joi, trei persoane au ajuns Centrul de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman după ce au mîncat ciuperci.

 

Cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Neamţ au fost solicitate, la ora 12, în localitatea Gorun, comuna Oniceni, de către două persoane, o femeie şi un bărbat, ambii de 70 de ani, care au fost diagnosticaţi cu intoxicaţie cu ciuperci. Pacienţii au fost monitorizaţi şi transportaţi la spital, starea lor fiind stabilă. La ora 13, cadrele medicale de la ambulanţă au fost solicitate din nou, în localitatea Sagna, pentru a transporta la spital o femeie de 63 de ani, intoxicată şi ea cu ciuperci.

Întrucît ploile din ultima perioadă au dus la apariţia ciupercilor, medicii avertizează cu privire la riscul crescut de intoxicaţii, care pot duce şi la deces. Ministerul Sănătăţii recomandă să se evite consumul de ciuperci de origine necontrolată, adică să nu se mănînce ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, pentru a nu risca să se intoxice. Specialiştii recomandă consumul exclusiv al ciupercilor de cultură.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, intoxicaţiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atît de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cît şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea acestora depinde de zona de unde au fost recoltate, de vîrsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea, şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie pînă la apariţia manifestărilor clinice). Medicii avertizează că intoxicaţiile cu perioada de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lacrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioada de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie apare coma şi, apoi, decesul.

Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură şi ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint) nu sînt dovezi sigure dacă ciupercile sînt comestibile sau otrăvitoare.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • glumetu 9 ani

    CIUPERCI DE CULTURA CARE NU AU NICI UN GUST NICI UN MIROS SI LA PRET DE PIPER IN VANT. NEA SPECIALISTII SA LE PAPE EI.