Prima paginăSanatate

Internare contra-cost la Spitalul Roman

Dimensiune text

Bugetul nu acoperă nici măcar cheltuielile cu salariile. Reducerea finanțării atrage mai puține paturi pe secții sau internări contra-cost. O altă sursă de venituri poate fi asigurată de laboratorul de analize.

 

 

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman s-a întâlnit cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, care a anunțat că nu va mai finanța 12 paturi din cadrul instituției sanitare. Astfel, anul acesta, în loc de 666 de paturi finanțate, spitalul va avea finanțare doar pentru 654. Marți, conducerea spitalului s-a întâlnit cu medicii șefi de secție, pentru a vedea secțiile care au excedent de paturi ce pot fi reduse. Practic, aceste paturi vor rămâne în cadrul secțiilor, doar că acolo se vor face internări contra-cost. Aceasta este o nouă lovitură primită de spital, după ce tariful pe caz externat a fost redus de la 1.444 de lei la 1.380 de lei. Potrivit estimărilor conducerii, bugetul lunar alocat de CAS Neamț, dacă va rămâne în această formă, nu ar putea acoperi nici cheltuielile cu salariile angajaților.

 

Soluții pentru ieșirea din criză

 

Miercuri, 17 aprilie, Spitalul Roman va trebui să prezinte CAS Neamț lista nominală cu secțiile din care se vor reduce cele 12 paturi, iar săptămâna viitoare va fi încheiat efectiv contractul-cadrul de finanțare. Potrivit conducerii spitalului, medicii șefi de secție au înțeles acest lucru, ba, chiar, au venit cu propuneri de reduceri din propriile secții. Cele 12 paturi vor rămâne în structura secțiilor și nu vor implica disponibilizări de personal, numai că aceste paturi vor fi folosite la internările cu plată.

„Din păcate, finanțarea spitalizării continue e mai mică decât anul trecut. Tariful pe caz ponderat este mult mai mic. Spitalul Roman, care este spital de grad III, la fel ca alte câteva spitale din țară, ar fi trebuit să primească aceeași finanțare, în opinia noastră, ca Spitalul Județean Neamț, care are același grad, dar care va fi finanțat cu 1.444 de lei tarif pe caz rezolvat. Un plus față de anul trecut la noul contract îl reprezintă suma decontată pentru spitalizarea de zi, dar asta nu înseamnă o sumă importantă. Spitalizarea de zi pe care o putem deconta pe tot anul nu ajunge la valoarea spitalizării continue care ni se decontează într-o singură lună”, a declarat economist Leonard Achiriloaei, director financiar-contabil al spitalului.

Astfel, dacă anul trecut, instituția sanitară a primit, pentru spitalizările de zi, aproximativ 450 de mii de lei, anul acesta suma ar putea fi de două milioane de lei. „Sperăm să atragem și alte fonduri suplimentare și să avem o activitate maximă în ambulatoriul de specialitate, pentru ca suma încasată să fie cât mai mare. De asemenea, întrucât am primit acreditare Renar pentru laboratorul de analize, vom încheia contract cu casa de asigurări pentru a oferi analize gratuite romașcanilor. În același timp, vom pune laboratorul nostru la dispoziția tuturor romașcanilor care au nevoie de analize, la niște tarife care să fie competitive pe piața Romanului. Din calculele noastre, suma care ne va fi decontată, conform normelor, nu acoperă cheltuielile cu salariile. Conform calculelor, noi am putea primi 2,7 milioane de lei lunar, iar cheltuielile cu salariile depășesc această sumă. Anul trecut aveam o decontare lunară de peste trei milioane de lei”, a mai spus economist Leonard Achiriloaei. Ca o consecință, angajările de asistenți medicali, pe care spitalul intenționa să le facă, au fost amânate.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • ion 8 ani

    Si care va fi diferenta de „tratament” intre pacientii cu plata si cei fara plata?

  • Bolnavu 8 ani

    Explicati in ce constau si cum se fac internarile cu plata.

  • culai 8 ani

    Dupa ce a anulat posibilitatea medicior de a lucra ,in doua locuri de munca,pe baza de contract cu CASA de sanatate,primii pagubiti fiind pacientii, acum vine o a doua lovitura pe care U.S.L.o da bolnavilor prin reducerea numarului de parturilor si deci a internarilor pe baza de polita de asigurare.Care n-au bani Dumnezeu cu mila.Acest ministru al sanatatii este un nemernic.Daca era un „socialist” intel4geam dar un liberal sa se comporte in acest fel ,este de neinteles. Oare ce ne mai asteapa ??.