„Interferențe între mediul urban și cel rural – crâșme, vinuri, muzică, șuete – sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX”, la Muzeul de Istorie din Roman

„Interferențe între mediul urban și cel rural – crâșme, vinuri, muzică, șuete – sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX”, la Muzeul de Istorie din Roman

Dimensiune text

 

La Muzeul de Istorie din Roman va avea loc vineri, de la ora 16, colocviul „Interferențe între mediul urban și cel rural – crâșme, vinuri, muzică, șuete – sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX”, informează Complexul Muzeal Județean Neamț, organizat de Muzeul de Istorie Roman și Asociația Cultural-Științifică „Urbana”.

„Proiectul «Interferențe între mediul urban și cel rural – crâșme, vinuri, muzică, șuete (sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX)» propune o cercetare inedită asupra Romanului, oraș de provincie și reședință de județ. Pornind de la exemplificări și studii de caz se urmărește abordarea unor subiecte care privesc analiza componentei dinamice a așezării – interacțiunea umană și influențele reciproce dintre cei din Roman și zona rurală din jur, în perioada de referință. Proiectul se concentrează în patru întâlniri distincte, sub forma unor colocvii cu participarea specialiștilor ce se apleacă, prin studiile lor, asupra temei propuse. Prima reuniune de acest fel este programată la data de 21 februarie 2020, la sediul Muzeului de Istorie Roman nr. 36 (Casa Nevruzzi), de la ora 16:00.

Orașele reprezintă mai mult decât o delimitare geografică a unui spațiu de locuire umană. În funcție de epocă, particularități zonale, dinamica populației, etc, ele se înnoiesc cu fiecare generație, cresc ori decad, ca un organism viu. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea au apărut modificări semnificative în profilul orașelor din Vechiul Regat, consecință a creșterii demografice, dezvoltării economice, îmbunătățirii stării drumurilor și apariției căilor ferate, s.a.”, arată organizatorii.

Programul manifestării va include: Cuvânt în deschidere – Adrian Ciobanu, șef secție muzeală IV Roman a Complexului Muzeal Județean Neamț; muzeograf Relu Butnariu – prezentarea proiectului „Interferențe între mediul urban și cel rural (sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX)” – obiective, etape, finalizare; prof. dr. Ovidiu Trifan – Ambientul muzical din Romanul primei jumătăți de veac XX; muzeograf Iulia Butnariu – De plăcere și „de leac” – despre consumul de vinuri și alte băuturi la Roman acum un veac; prof. Monica Pescaru – Viața cotidiană văzută prin venituri și cheltuieli. Un studiu de caz din Roman la începutul secolului XX.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0