HomeNeamt

Instituțiile publice, interzis la avocați

Instituțiile publice nu vor mai avea voie să angajeze avocați, dacă dețin o structură juridică proprie. Între 2008 și 2010, 46 de instituții publice au plătit peste un milion de lei unor firme de avocatură.

 

Firmele de avocatură nu vor mai putea presta servicii juridice pentru instituțiile publice care au structuri juridice proprii. Decizia aparține lui Florin Georgescu, ministrul al Finanțelor și vicepremier, care a inițiat, în acest sens, un proiect de ordonanță de urgență. „Pentru reducerea cheltuielilor efectuate din fonduri publice, pentru creșterea gradului de transparență a acestora, precum și pentru clarificarea unor aspecte insuficient reglementate prin actele normative în vigoare, prin proiectul de ordonanță de urgență se propun (…) interzicerea achiziționării de servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare de către autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică; diminuarea cu 30% a cheltuielilor de protocol și a cheltuielilor cu deplasările în străinătate efectuate de către autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, în semestrul II al anului 2012, față de cheltuielile de această natură efectuate în semestrul II al anului 2011„, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

În județul Neamț, 46 de entități verificate de Curtea de Conturi, în perioada 2008 – 2010, au și structuri cu profil juridic, dar au angajat și servicii externe de avocatură. În toate instituțiile verificate în Neamț s-a găsit un număr de 249 persoane angajate în structurile cu profil juridic. La nivel de județ, cheltuielile totale efectuate cu serviciile juridice în perioada menționată au fost de 7.289.600 lei, adică 2,2% din totalul cheltuielilor la nivel de județ.

Din acestea, cheltuielile efectuate cu funcționarea structurilor cu profil juridic propriu au însumat 6.262.700 lei, adică 85,9% din total, în timp ce cheltuielile efectuate reprezentînd contravaloarea serviciilor externe de avocatură au fost în sumă de 1.026.900 lei, adică 14,1% din total de cheltuieli juridice.

Comentarii

WORDPRESS: 0