Inspectorii ITM fac un control amplu la ArcelorMittal Roman

Dimensiune text

Un grup de inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ va efectua un control, la începutul lunii iunie, care va dura o săptămână, la societatea ArcelorMittal Tubular Products Roman, pentru a verifica, printre altele, dacă au fost încălcate drepturile salariaţilor atunci când au fost trimişi, marea lor majoritate, în concediu de odihnă, pe motiv că fabrica nu mai avea comenzi. „Este vorba despre o amplă acţiune de control, de tip sistem, în domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă şi al Relaţiilor de Muncă. De asemenea, vor fi verificate şi faptele semnalate de către sindicatele din unitate. Vor participa la control mai mulţi inspectori din cadrul ITM Neamţ, alături de reprezentanţii societăţii şi ai sindicatelor”, a precizat Nicolae Hîrlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.

Problemele au apărut la ArcelorMittal Roman la începutul lunii mai, atunci când 80% dintre angajaţi au fost trimişi în concediu de odihnă de către angajator. Din acest motiv, Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub, a făcut o plângere la ITM Neamţ, în care reclama încălcarea mai multor prevederi din Codul Muncii şi din Contractul Colectiv de Muncă semnat la nivel de unitate. „Angajatorul nu respectă prevederile Codului Muncii, articolul 148, şi ale Contractului Colectiv de Muncă, articolul 60, alineatele 3 şi 4, privind efectuarea concediului de odihnă. Deşi, în fapt, există o programare privind efectuarea concediului de odihnă, angajatorul nu respectă această programare şi obligă salariaţii să plece în concediu de odihnă”, a specificat liderul Sindicatului Liber Petrotub în plângerea trimisă la ITM Neamţ.

Reprezentanţii societăţii au motivat această decizie prin aceea că  unitatea nu are suficiente comenzi în această perioadă.


Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0