Inspectorii ITM au găsit nereguli la ArcelorMittal Roman

Dimensiune text

Un grup de inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a efectuat un control amplu, săptămâna trecută, la societatea ArcelorMittal Tubular Products Roman. Inspectorii ITM au verificat, printre altele, dacă au fost încălcate drepturile salariaţilor atunci când au fost trimişi, luna trecută, marea lor majoritate, în concediu de odihnă, pe motiv că fabrica nu mai avea comenzi. Între timp, o parte din activitatea din fabrică a fost reluată, dar nu se ştie pentru cât timp. Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Neamţ, Nicolae Hîrlea, nu au fost găsite deficienţe în ceea ce priveşte programarea şi efectuarea concediului de odihnă, însă au fost identificate neconformităţi în domeniul relaţiilor de muncă, dar şi al sănătăţii şi securităţii în muncă.

„În cazul a doi angajaţi, s-a constatat că s-a întârziat transmiterea informaţiilor din contractul individual de muncă, în termenul legal, către registrul general de evaluare a salariaţilor, iar la un alt angajat s-a constatat că nu se respectau prevederile legale cu privire la repaosul săptămânal”, a declarat Nicolae Hîrlea, referitor la neregulile descoperite în domeniul relaţiilor de muncă.

În ceea ce priveşte neconformităţile legate de sănătate şi securitate în muncă, inspectorii ITM au observat că nu a fost asigurată funcţionarea permanentă a instalaţiei de captare a noxelor degajate în urma procesului de muncă şi că nu se asigură iluminatul de siguranţă atunci când iluminatul artificial s-ar întrerupe accidental.

„În urmă neregulilor descoperite, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale şi s-au dispus măsuri, prin procesul verbal de control, cu termene concrete de remediere. De asemenea, inspectorii au făcut angajatorului anumite recomandări referitoare la Legea 62/2011, a dialogului social, privind încheierea şi respectarea contractelor individuale de muncă”, a precizat purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.


COMENTARII

WORDPRESS: 0