Inspectoratul Școlar fixează noi reguli pentru Miss Boboc: Elevii sunt elevi 24 de ore din zi, deci nu ar trebui să meargă la petreceri

HomeSocial

Inspectoratul Școlar fixează noi reguli pentru Miss Boboc: Elevii sunt elevi 24 de ore din zi, deci nu ar trebui să meargă la petreceri

 

Fotografiile de la un Bal al Bobocilor din Cluj în care una din probele de concurs le-a pus pe eleve într-o situație ce putea fi interpretată ca o simulare a unui act sexual au creat isterie în spațiul public și i-au determinat pe mai marii din educație să ia măsuri stricte în ceea ce privește concursurile de Miss. La nivelul Inspectoratului Școlar Județean, directorii de licee au fost instruiți asupra modului în care trebuie și unde trebuie să se desfășoare concursurile Miss Boboc. Dacă evenimentul în sine, organizat sub cupola „sistemului de educație” și cu supravegherea profesorilor, poate fi organizat în școli sau în Casa de Cultură, petrecerile de după, care s-au făcut dintotdeauna, par să devină și ele un subiect tabu și chiar interzis. Cel puțin la Roman.

Profesorii, prezență obligatorie de la început până la final

Ziarul de Roman a cerut informații legate de modul în care Inspectoratul dă girul pentru desfășurarea acestor concursuri direct de la profesorul Viorel Stan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Acesta spune că le-a explicat directorilor care le sunt responsabilitățile în ceea ce privește modul de desfășurare a balurilor.

„A fost o ședință de lucru pe care am convocat-o cu toți directorii unităților liceale din județul Neamț. La această activitate au fost prezenți toți directorii și directorii adjuncți. În primul rând, le-am atras atenția că responsabilitatea activităților școlare și extrașcolare revine în totalitate conducerilor unităților școlare și, în acest sens, să organizeze activitatea de «Balul bobocilor» în incinte care au autorizații ale ISU (n.r. – Inspectoratului pentru Situații de Urgență) și că, la aceste manifestări, pentru monitorizarea activității este obligatorie prezența tuturor cadrelor didactice din unitatea școlară și a conducerii școlii, care au obligativitatea de a fi prezente de la începutul până la finalizarea activității”, a declarat inspectorul general Viorel Stan.

Miss în Casa de Cultură Roman, chiar neautorizată ISU

Tot după un alt incident, mult mai grav, acela din Colectiv, autoritățile au decis ca astfel de întâlniri, pentru asigurarea protecției elevilor, să aibă loc în spații autorizate de ISU în ceea ce privește pericolul la incendiu. Inspectorul general Viorel Stan spune că le-a cerut directorilor să alegă spații care să aibă avizul, însă pentru Roman „recomandarea” este ca Balul Bobocilor să se țină în Casa de Cultură, instituție neautorizată, încă, de ISU. „Pentru zona Roman, am insistat pe continuarea tradiției de organizare a «Balului bobocilor» în incinta Casei de Cultură, în sala de festivități, ca un spectacol reprezentativ pentru fiecare unitate școlară, nefiind admisă organizarea în alte incinte – fie în integralitatea sa a «Balului bobocilor», fie a așa-numitei părți a doua. Anterior, Ministerul a transmis dispoziții în acest sens, ca și consecință a situației de la Cluj. La Roman, nu au fost probleme în organizarea și desfășurarea balurilor bobocilor în ultima perioadă de timp”, a mai spus inspectorul general Viorel Stan.

Casa de Cultură Roman are termen pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește autorizarea din partea ISU până la finele anului. Chiar și așa, acum nu există această siguranță oferită. Cu toate acestea, chiar și fără autorizație ISU, în Casa de Cultură au avut loc în acest an mai multe spectacole de divertisment, teatru și proiecții de film, la care au participat sute de romașcani.

Ce se întâmplă cu petrecerea de după?

În fiecare an de când se țin concursurile de Miss Boboc, după competiția propriu-zisă, tinerii merg la club. Cu sau fără profesori, fiind deja vorba de un moment care nu mai are nimic de-a face cu tradiționalul concurs educativ-recreativ-distractiv. În fapt, fiind vorba de mersul „la discotecă” – unde există „riscul” să se consume alcool, să se declanșeze iubiri, să se întâmple lucruri care să nu fie toate educative – părinții ar trebui să poarte primii responsabilitatea. Ei au răspunderea să decidă, cunoscând, la rândul lor, „pericolele”, trecând prin perioada adolescenței, dacă le permit copiilor să se distreze într-un bar/pub/club.

Asta pare o cutumă care nu mai este agreată, dacă luăm în calcul declarația inspectorului școlar general Viorel Stan. Întrebat despre consecințele eventualității în care, după balul bobocilor, unii sau toți elevii se retrag în altă locație, inspectorul general a oferit următorul răspuns: „Eu atât am rugat să atragă atenția elevilor că nu au voie să organizeze astfel de activități sub titulatura de Balul bobocilor – să îi spunem – partea a doua. Întreaga activitate pe care o desfășoară pe parcursul a 24 de ore un elev se află «sub umbrela» Statutului Elevului și a Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, adică elevul este responsabil, chiar dacă este în vacanță sau după ore, are niște obligații în calitatea sa pe care o are, cea de elev”.

Ca și concluzie, cele mai multe probleme și discuții și supărări pe tema petrecerii de după concurs au avut loc la Colegiul Național „Roman-Vodă”, unde copiii au fost „obligați” să nu se mai ocupe de organizarea unei petreceri de după concurs, deși acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna, fără a se crea situații care, după alte exagerări, să creeze panică, isterie, îngrădirea unor drepturi până la urmă. Este de apreciat faptul că, deodată, sistemul de educație – care în trecut a protejat cadre didactice cu probleme de comportament, dar și elevi cu probleme de comportament – devine responsabil cu viața fiecărui copil care merge la școală.

Miss-urile sunt organizate la final de săptămână, când barurile/pub-urile/cluburile sunt deschise. Dacă, de data aceasta, niciun elev nu va intra în ele, aceeași regulă se poate aplica și săptămâna următoare, când nimănui din sistemul educațional nu-i va păsa, din nou, ce fac elevii după orele de curs, presupunând că în timpul orelor sistemul lucrează doar în favoarea lor?

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Moshu 6 ani ago

    Da’ ISJ-ul n-are ,,grija” manualelor proaste (unele inca …n-au aparut !), a profesorilor care nu predau la ore – ca sa vina copii la…,,meditatii!), a conditiilor preda TIC-ul la cl. V-a la…Stanita , si cate altele… Ei au grija ,,Miss” -urilor”!!!

  • Asta era marea problema a invatamantului romanesc, petrecerea Miss Boboc.

    In ultima vreme parca s-au inmultit declaratiile astea de tip bolsevic.