Înscrierile la profesională se fac în luna mai

Dimensiune text

1 – 31 mai este perioada de înscriere pentru învăţământul profesional de doi ani. Pentru învăţământul de trei ani, destinat absolvenţilor de clasa a VIII-a, înscrierile se fac pe 26 – 27 mai.

Luna mai este luna înscrierilor la şcoala profesională, indiferent de nivelul de studiu. Astfel, conform calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, în perioada 1 – 31 mai se fac înscrieri pentru şcoala profesională, învăţământ de doi ani. Aceasta se adresează elevilor de clasa a IX-a din anul şcolar curent sau absolvenţilor de clasa a IX-a din anii şcolari anteriori, cu condiţia să nu fi împlinit vârsta de 15 ani până la 15 septembrie 2014. Înscrierea se face în baza unei cereri, care va fi depusă la secretariatul liceului care organizează cursurile. Pe 26 şi 27 mai este programată înscrierea în învăţământul profesional de trei ani a elevilor de clasa a VIII-a din anul şcolar curent şi a absolvenţilor de clasa a VIII-a din promoţiile anterioare, de această dată fără limită de vârstă. Perioada 1 – 10 mai este destinată elevilor de clasa a X-a care nu doresc să mai continue studiile în ciclul superior al liceului şi care optează pentru stagiile de specializare profesională cu durata de şase luni.

Planul de şcolarizare propus de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ cuprinde 366 de locuri în învăţământul profesional, la clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2014 – 2015. Specializările la care se pot face înscrieri sunt diferite: cofetar – patiser, mecanic autor, ospătar, tinichigiu, lăcătuş, tinichigiu – mecanic, zugrav, ipsosar, vopsitor, electrician, confecţioner produse textile, tâmplar universal, operator ceramică fină, horticultor, fermier montan şi brutar.

În Roman, şcoli profesionale vor funcţiona în cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin” – 56 de locuri pentru mecanic auto şi 28 de locuri pentru zugrav – ipsosar, lucrător în construcţii, Colegiul Tehnic „Danubiana” – 28 de locuri pentru brutar – patiser, 28 de locuri pentru confecţioner produse textile şi 28 de locuri pentru lăcătuş mecanic, la Colegiul Tehnic „Petru Poni” – 28 de locuri pentru electromecanic şi 28 de locuri pentru operator mecanică fină,  Liceul Tehnologic „Vasile Sav” – 28 de locuri pentru electrician, şi Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” – 28 de locuri pentru horticultori. Cu excepţia Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, aceleaşi licee romaşcane au în ofertă şi cursuri pentru şcoli profesionale cu durata învăţământului de doi ani. Elevii din învăţământul profesional primesc, pe toată durata studiilor, o bursă lunară de 200 de lei, cu condiţia să nu aibă mai mult de zece absenţe nemotivate pe lună.COMENTARII

WORDPRESS: 0