Înfrăţire şcolară româno – grecească

Dimensiune text

Înfrăţirea culturală este prevăzută a se încheia între Colegiul Naţional „Roman-Vodă” şi un liceu din oraşul Katerini, din Grecia.

 

Comunitatea Elenă din Roman pune bazele unei înfrăţiri culturale între Colegiul Naţional „Roman-Vodă” (CNRV) şi un liceu din oraşul Katerini, din Grecia. „Ne propunem să reînnoim legătura cu oraşul Katerini, cu care am încheiat, în anul 2002, un acord de amiciţie. Între timp, conducerile administraţiilor publice locale din oraşele Roman şi Katerini s-au schimbat, dar şi cele ale unităţilor de învăţământ partenere, ceea ce a făcut ca această relaţie să fie neglijată de ambele părţi”, a precizat Boris Cepalis, preşedintele Comunităţii Elene, mediatorul schimburilor culturale între cele două localităţi.

Parteneriatul cultural îşi propune promovarea valorilor, a tradiţiilor şi obiceiurilor din cele două oraşe şi oferă ocazia elevilor să cunoască şi să compare sistemul de învăţământ din cele două ţări, să se cunoască şi să lege prietenii. „Colegiul Naţional «Roman-Vodă» are parteneriate şi cu licee din Republica Moldova şi Ungaria. Este adevărat, liceul nostru a avut un parteneriat cu un liceu din Katerini, dar legătura s-a pierdut. Este un prim pas pe care îl facem în reînnoirea unei vechi tradiţi”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

Până ca înfrăţirea să fie consemnată într-un act, Comunitatea Elenă şi CNRV pregătesc un program artistic dedicat zilei Greciei, care se sărbătoreşte pe 25 martie. Programul va fi susţinut joi, 27 de februarie, la ora 13, în sala de festivităţi a CNRV și se va regăsi pe un DVD şi în două publicaţii, în limba română şi elenă. „Acest DVD va include o scurtă prezentare a aşteptărilor noastre legate de acest parteneriat, o descriere a Colegiului Naţional «Roman-Vodă», expunerea unei pagini din istoria Greciei prezentată de profesorul Dragoş Matei, referitoare la domnitorul român de origine greacă Alexandru Ioan Ipsilanti, un recital de poezie în limbile română şi greacă, în interpretarea elevilor Ioana Zaharia şi Eduard Iosif, precum şi un moment muzical susţinut de Formaţia vocal – instrumentală Areti, condusă de profesoara Elisabeta Cristea. Tot materialul documentar care va fi realizat va ajunge la partenerii noştri din Grecia. Este prima acţiune pe care o facem în vederea acestei înfrăţiri”, a spus preşedintele Comunităţii Elene.

Katerini este un oraş în regiunea centrală a Macedoniei greceşti. Capitală a unităţii regionale Pieria, oraşul Katerini este situat între Muntele Olimpus şi Golful Thermaic. Oraşul Katerini deţine multe situri arheologice de mare interes, dar este şi o destinaţie turistică populară, foarte aproape de mare.COMENTARII

WORDPRESS: 0