Info-sănătate

Dimensiune text

Ambulanța și-a aflat bugetul

Săptămîna trecută s-a publicat în Monitorul Oficial bugetul alocat în acest an Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Neamț. Potrivit coordonatorului SJA, medicul Letiția Dămoc, chiar dacă finanțarea este puțin mai mare față de anul trecut, nu se poate spune exact dacă este suficientă sau nu, pentru că totul depinde de numărul solicitărilor. „Noi sîntem plătiți pentru fiecare locuitor transporat. La acest capitol s-au alocat 31 de lei pe cap de locuitor, în creștere cu 10 lei față de anul trecut. Bugetul total este de 17.426.00 de lei, însă e prematur să facem calcule dacă ne ajunge pe tot anul. Totul depinde de numărul solicitărilor, pentru că au fost ani în care au avut loc inundații sau alte evenimente, iar solicitările au fost numeroase. În plus, ceea ce ne îngrijorează pe noi este creșterea prețului la carburanți„, a precizat medicul Letiția Dămoc.

 

 

Bani pentru medicamentele bolnavilor cronici

Bolnavii cronici pot răsufla, pentru moment, ușurați. Dacă la începutul lunii, Casa de Asigurări de Sănătate Neamț nu primise încă sumele alocate pentru medicamentele din programele naționale de sănătate, fondurile au sosit la sfîrșitul săptămînii trecute. Astfel, farmaciile au la dispoziție, pentru această lună, 1,465 de milioane de lei, pentru medicamentele bolnavilor de cancer, diabet zaharat, teste de automonitorizare sau stări post-transplant.

 

 

Topul celor mai scumpe secții din spital

Pentru un pacient care-și plătește asigurările de sănătate, o zi de spitalizare nu înseamnă prea mulți bani din buzunar. Pentru spital, însă, o zi de spitalizare înseamnă rentabilitate și supraviețuire. Așa se face că la Spitalul Municipal de Urgență Roman nu secțiile cele mai aglomerate aduc bani, ci secțiile complexe. Pentru luna februarie, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț decontează, pentru o zi de spitalizare, 333 de lei la secția Dermatologie. O zi de spitalizare la secția ORL costă, în luna februarie, 273 de lei. Urmează, apoi, Chirurgia, cu 270 de lei. Pe ultimul loc e secția Psihiatrie, cu 152 de lei. Acestea sînt tarifele pe care CAS Neamț le plătește spitalului pentru fiecare asigurat.COMENTARII

WORDPRESS: 0