HomeSanatate

Info-sănătate

Spitalul din Barticești tratează pacienți din patru județe

Luna martie se anunță una extrem de încărcată pentru spitalul fundației „Speranța bolnavilor” din Barticești. Directorul spitalului, părintele Mihai Budău, spune că, cel puțin la capitolul recuperare medicală, locurile de cazare din spital sînt ocupate. Mai mult, datorită investițiilor făcute, la spital se tratează pacienți din patru județe. „Luna februarie a fost o lună mai puțin încărcată, avînd în vedere zăpada, care a îngreunat deplasarea pacienților. Pentru luna martie, deja avem 30 de pacienți care vor să fie cazați la spital, asta ca să nu mai vorbim de media de 40 de tratamente zilnice pe care o avem, fără cazare. Acum se tratează la noi pacienți din județele Neamț, Bacău, Iași și Suceava. Pe viitor, intenționăm să schimbăm aparatura laboratorului de analize și să achiziționăm un ecograf nou„, a spus părintele Mihai Budău.

 

 

Medicii de familie vor fi sancționați pentru consultațiile în plus

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a anunțat medicii de familie din județ noile obligații în ceea ce privește prescrierea biletelor de trimitere și a rețetelor compensate și gratuite. Astfel, conform noilor prevederi, în cazul medicilor de familie, la un program de lucru de cinci ore pe zi la cabinet, se va lua în calcul o medie de 20 de consultații pe zi, dar nu mai mult de 40 de consultații pe zi, cu condiția asigurării continuității asistenței medicale pe parcursul întregului trimestru. „În conformitate cu dispozițiile legale, fiind rezultat al actului medical propriu, numărul de prescripții medicale sau bilete de trimitere acordate pe baza codului numeric personal nu trebuie să depășească numărul consultațiilor zilnice prevăzute de lege„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.

În cazul în care aceste prevederi nu vor fi respectate, la prima abatere medicul de familie va fi sancționat cu avertisment scris, iar la a doua abatere se va diminua valoarea punctului per capita cu 10%, pentru luna în care s-au produs aceste situații.

 

 

Gravidele, sfătuite să se vaccineze împotriva rubeolei

Înmulțirea numărului de cazuri de rubeolă din județ, ca, de altfel, în întreaga țară, i-a determinat pe medicii epidemiologi să ia măsuri suplimentare de supraveghere. În opinia acestora, e posibil ca numărul îmbolnăvirilor să crească, în perioada următoare, iar cele mai expuse sînt femeile însărcinate. „Rubeola nu este o boală foarte gravă, dar, în cazul gravidelor, poate produce efecte grave asupra nou-născutului. Femeilor gravide le recomandăm să se vaccineze împotriva rubeolei, pentru că, dacă boala este contactată în timpul sarcinii, poate duce la malformații congenitale ale nou-născutului. De asemenea, este indicat ca femeile gravide care au intrat în contact cu o persoană bolnavă să se prezinte de urgență la medic, pentru a fi examinate și consiliate„, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0