Închisoare pentru trafic de influență

Dimensiune text

O grefieră a Tribunalului Bacău şi un nemţean au fost condamnaţi la închisoare pentru trafic de influenţă. Faptele pentru care cei doi, dar şi alte două persoane, au fost condamnaţi, au avut loc în urmă cu un an. Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul lunii septembrie 2014, grefiera Viorica Stanciu, beneficiind de complicitatea nemţeanului Sorinel Voroneanu, care o prezenta pe aceasta ca fiind judecător în Bacău, a pretins de la Andreea Crăciun 50.000 de euro pentru a influenţa magistraţi din cadrul Curţii de Apel Bacău, iar aceştia să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a unei persoane aflate în arest preventiv.

În luna octombrie, Voroneanu a primit de la denunţător 9.000 de lei pentru ca Viorica Stanciu să intervină pe lângă judecătorii de la tribunalul Neamţ şi să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului. „Ajutorul direct şi efectiv dat de inculpata Stanciu Viorica a constat în oferirea de date şi informaţii privind stadiul dosarului şi membrii completului de judecată învestiţi cu soluţionarea apelului formulat de către denunţător. În ambele situaţii, inculpaţii au beneficiat de ajutorul inculpatului Stroia Constantin, care a intermediat discuţiile dintre inculpaţi şi celelalte persoane, a stabilit întâlniri şi a transmis mesaje privind demersurile întreprinse. De asemenea, tot el este cel care a preluat suma de 9.000 lei de la denunţător şi a remis-o inculpatului Voroneanu Sorinel”, se arată în comunicatul DNA, imediat după trimiterea în judecată a inculpaţilor.

Vineri, Curtea de Apel Bacău a dat sentinţele definitive în acest caz. Sorinel Voroneanu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă şi aceeaşi pedeapsă a primit-o pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, „urmând ca acesta să execute pedeapsa principală mai grea de trei ani închisoare, la care se adaugă un spor de un an închisoare şi pedeapsa complementară patru ani interzicerea unor drepturi”. El rămâne fără cei 9.000 de lei, confiscaţi prin hotărârea Tribunalului Neamţ.

Viorica Stanciu a fost condamnată la doi ani şi opt luni de închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi.

Constantin Stroia rămâne cu pedeapsa de patru ani de închisoare, iar Andreea Crăciun rămâne cu doi ani de închisoare cu suspendare.



COMENTARII

WORDPRESS: 0