Începe construirea microhidrocentralei de pe Moldova

Luni, reprezentanții administrației locale și ai firmei Construcții Hidrotehnice Iași au marcat startul oficial al lucrărilor de construire a microhidrocentralei de pe rîul Moldova. Utilajele firmei ieșene au început să devieze cursul rîului n investiția va aduce economii anuale de 400.000 de euro bugetului local.

 

Finanțarea proiectului microhidrocentralei este asigurată în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, domeniul de intervenție 4.2 – „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea estimată a proiectului a fost de 22.228.240 de lei, inclusiv TVA, iar realizarea microhidrocentralei va conduce la economii anuale de 400.000 de euro pentru bugetul local.

Mă gîndesc că, acum patru ani, această investiție era doar la stadiul de idee și părea mai mult un vis pentru o parte dintre romașcani. După o adevărată luptă a echipei de proiectanți și a celor care au lucrat la realizarea documentației necesare, am reușit să obținem o finanțare europeană prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, prin intermediul Ministerului Economiei, pentru construirea acestei unități de energie regenerabilă. Acum, firma Construcții Hidrotehnice Iași – alături de reprezentanții căreia am marcat oficial punctul de observație, reper și măsurare pentru aceste lucrări – este pregătită cu utilajele necesare pentru a începe lucrările preliminare, care vor vectoriza construirea microhidrocentralei de pe rîul Moldova. Este un moment istoric, pentru că, de-a lungul timpului, faptul că Romanul se află între apele Moldovei și Siretului nu a fost speculat în sensul valorificării forței apelor prin transformarea ei în energie. Finalizarea acestei investiții va asigura energia electrică necesară funcționării iluminatului public stradal și energia necesară funcționării instituțiilor publice din municipiu, ceea ce va însemna o economie de aproape 400.000 de euro, anual, în bugetul local„, a declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Anual, bugetul Romanului include aproximativ un milion de euro pentru finanțarea unor lucrări de investiții. Economia de 400.000 de euro va fi utilizată pentru completarea acestui capitol de buget. „Sumele economisite din cheltuilelile pentru utilități publice vor fi folosite pentru realizarea de noi investiții și lucrări în municipiu.  Întreaga lume se află în căutarea unor noi soluții pentru folosirea energiei regenerabile și iată că, bazîndu-se pe acest lucru, Romanul se aliază astăzi acestei gîndiri moderne, europene, prin construirea acestui obiectiv„, a mai spus edilul.

Bogdan Spătariu, reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice Iași, a precizat că o treime din investiție se va realiza pînă la sfîrșitul acestui an. „Prima etapă a lucrărilor va consta în devierea apelor Moldovei, apoi va fi realizată incinta microhidrocentralei. Vor urma lucrări de  excavație, de armare și betonare, apoi vor fi mutate în zonă echipamentele hidromecanice. 30% din totalul lucrării – adică partea referitoare la realizarea construcțiilor – se va realiza pînă la finalul anului, iar de anul viitor s-ar putea trece la montarea echipamentelor hidromecanice, care vor fi de ultimă generație. Orice astfel de investiție presupune crearea unui disconfort locuitorilor din zonă, însă vom utiliza cisterne cu apă care să ude drumurile de acces, iar în momentul în care apare noroi, îl vom curăța, astfel încît să nu creem probleme celor domiciliați în blocurile ANL„, a explicat reprezentantul societății ieșene.

Acumularea creată nu va pune sub nici o formă în pericol locuințele ANL din zona Vasile Lupu. Lacul de acumulare va avea dimensiuni mici, iar stavilele hidromecanice ale microhidrocentralei, comandate electronic, vor asigura păstrarea cotelor apelor la nivelul lor normal.  Contractul a atribuit firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași are o valoare de 22.210.674 de lei, cu TVA, iar lucrările urmează să se încheie în 24 de luni.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Sergiu 6 ani

  Abia astept sa fie gata. Este cea mai importanta lucrare a Romanului de pana acum.

 • ,,BIRUIT-AU GÂNDUL”….Să fie într-un ceas bun!
  Dacă s-au mai păstrat ciornele sutelor de propuneri de acum patru ani, către echipa PDL
  Roman,( după care s-a întocmit programul coordonat de cel care avea să devină primarul
  nostru,Dan L.Leoreanu) precis există acolo şi propunerile mele, printre care la loc de frunte
  era şi microhidrocentrala.Nu îmi arog paternitatea, mă bucur că se transpune în practică, astfel că va avea şi Romanul un lac de mari dimensiuni pe care va apare un nou sport şi
  anume-canotajul,precum la Iaşi.L.P.S. să-şi pregătească de pe acum canotorii.SUCCES!