Începe aplicarea Legii amnistiei fiscale

Potrivit acestei legi, mai multe categorii de contribuabili, printre care salariaţii care au primit diurne, cei care au prestat activităţi independente sau au obţinut venituri din drepturi de autor, vor fi scutite de unele obligaţii fiscale.

Luni, 24 august, au intrat în vigoare procedurile de aplicare ale amnistiei fiscale, după ce, vineri, au fost publicate în Monitorul Oficial. Documentul adoptă procedura efectivă pe care o va aplica organul fiscal în vederea transpunerii prevederilor din Legea numărul 209/2015, cunoscută în practică ca fiind legea amnistiei fiscale. Ea se referă la anularea unor obligaţii fiscale, cum ar fi cele pentru salariaţii care au primit diurne, considerate de Fisc ca fiind asimilate salariilor şi la persoanele care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie şi au fost obligate să achite contribuţii de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.

„Prin Ordinul 2202/2015 a fost aprobată procedura de aplicare a prevederilor Legii numărul 209/2015, privind anularea unor obligaţii fiscale pentru anumite categorii de persoane fizice. În ceea ce priveşte numărul celor care vor beneficia de aceste scutiri, în acest moment se aşteaptă modificarea unei aplicaţii informatice care să permită extragerea acestor date din bazele de date ale Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Neamţ”, a precizat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Neamţ.

De amnistie vor beneficia mai multe milioane de români care, pentru câţiva lei încasaţi dobândă sau dividende, au fost somaţi să plătească 468 de lei contribuţii de sănătate, numai pentru anul 2012.

Legea prevede anularea sumelor cerute de Fisc şi de la angajaţi, şi de la angajatori, pentru anii trecuţi, după ce a reîncadrat veniturile obţinute din activităţi independente şi drepturi de autor drept salarii. Aici se încadrează profesiile libere, de la avocaţi, la arhitecţi şi farmacişti, cei cu venituri din drepturi de autor şi persoanele fizice autorizate.

O altă categorie de venituri la care se anulează impozitele şi contribuţiile stabilite suplimentar de Fisc o reprezintă diurnele primite de şoferii care fac curse internaţionale şi de angajaţii agenţiilor de muncă temporară.

Amnistia este valabilă pentru veniturile realizate până la 1 iunie 2015. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că toţi cei care au plătit deja aceste dări îşi vor primi banii înapoi sub formă de compensaţie cu alte datorii pe care le au către stat.


COMENTARII

WORDPRESS: 0