Prima paginăReligie

Încep Zilele „Mitropolit Visarion Puiu”

Dimensiune text

În perioada 26 – 28 februarie, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului desfăşoară a XVI-a ediţie a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”.

 

 

Manifestarea, intitulată „Visarion Puiu – 70 de ani de la instalarea ca mitropolit al Odessei şi şef al misiunii ortodoxe din Transnistria”, este un eveniment de înaltă spiritualitate românească, ce se va desfăşura în locurile unde a văzut lumina zilei, a studiat şi a dorit a avea odihna veşnică – Roman, Paşcani, respectiv  Mănăstirea Neamţ. Pe durata celor trei zile de manifestări vor avea loc diverse activităţi la care sînt aşteptaţi să participe invitaţi din ţară şi străinătate.

Duminică, 26 februarie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman se va oficia, de la ora 9.00, o liturghie arhierească condusă de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi slujba parastasului în memoria mitropolitului Visarion Puiu.
Evocarea personalităţii mitropolitului, urmată de o lansare de carte, va fi făcută la Casa de Cultură din Paşcani.

Luni, 27 februarie: Simpozionul internaţional „Visarion Puiu – 70 de ani de la instalarea ca mitropolit al Odessei şi şef al misiunii ortodoxe din Transnistria” va avea loc la Muzeul de Istorie din Roman, chiar în ziua în care se împlinesc 133 de ani de naşterea mitropolitului.
Printre cei care vor susţine sesiuni de comunicări ştiinţifice vor fi şi 15 invitaţi din străinătate: Italia, Brazilia, Republica Moldova şi Polonia„, a declarat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman.
Cu acest prilej, participanţii vor asista la lansarea numărului 3 al Revistei „Valori perene”, publicaţia Asociaţiei „Visarion Puiu”, precum şi la o expoziţie documentară intitulată „In memoriam – Visarion Puiu”.
Invitaţii din ţară şi străinătate prezenţi la simpozion vor avea posibilitatea să facă un tur al oraşului, pe urmele lui Visarion Puiu: Biserica Precista Mică, Școala nr. 3, Seminarul Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe”, Muzeul Arhiepiscopiei.
Ziua va fi încheiată cu o cină la demisolul Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare”.

Ultima zi a manifestărilor, marţi, 28 februarie, este destinată manifestărilor de la Casa memorială de la Vovidenia şi de la gropniţa unde se află piatra de mormînt a mitropolitului Visarion Puiu.
Evocarea vieţii şi activităţii ierarhului va fi făcută la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” începînd cu orele 12.30.

 

 

Visarion Puiu s-a născut la 7 februarie 1879, la Paşcani. A urmat cursurile seminarelor din Roman şi Iaşi, şi ale Facultăţile de Teologie din Bucureşti. A fost hirotonit ierodiacon la Roman, iar apoi, diacon la Catedrala Episcopală. În perioada 1942 – 1944 a fost mitropolit al Transnistriei. În august 1944, după război, s-a refugiat în vestul Europei şi, din septembrie 1949, s-a stabilit în Franţa. În 1946, a fost condamnat la moarte de Tribunalul poporului din Bucureşti. Visarion Puiu a rămas la Paris, unde a condus o eparhie în jurul Bisericii româneşti. A murit în 1964.

Mitropolitul a fost reabilitat post-mortem de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la data de 25 octombrie 1990.

COMENTARII

WORDPRESS: 0