Încep lucrările în Pietonal

Dimensiune text

În luna august vor începe lucrările pentru ultimul tronson din Pietonal. Modernizarea costă circa 1.300.000 euro. Prioritate au trotuarele de la parterul 1. Modernizarea Pietonalului Ștefan cel Mare are un preţ final de aproximativ 29.000.000 lei.

Luna viitoare vor începe lucrările la Pietonalul Ștefan cel Mare, pe ultimul tronson. Modernizarea acestuia va fi realizată de firmele Bacor SRL şi RomUrban Construct SRL şi va costa 1.300.000 de euro, adică puţin sub 6.000.000 de lei. Finanţarea acestor lucrări va trebui realizată din fonduri de la bugetul local. Din această sumă, până acum au fost alocaţi 70.000 de euro şi se aşteaptă ca alţi bani să fie alocaţi după rectificarea bugetară. „La nivelul conducerii administraţiei publice locale a existat o discuţie cu mai mulţi oameni de afaceri din oraş, astfel că lucrările vor începe cu reabilitarea trotuarelor de la parter 1, pentru ca apa să nu se mai infiltreze şi să creeze probleme celor care folosesc spaţiile comerciale de la parter 2”, a explicat Ovidiu Bojescu, city-managerul municipiului Roman.

Anul viitor se împlineşte un deceniu de când au fost întocmite primele documente referitoare la proiectul de modernizare al Pietonalului, care a fost început în anul 2004. Proiectul a fost întocmit de către SC Lef Proiect SRL Bacău şi prelua unele soluţii rezultate în urma unui concurs de idei organizat de Primăria Roman, cu participarea Facultăţii de Arhitectură Bucureşti. Modernizarea trata, la acea dată, doar parterul 1 şi structura Pietonalului Ștefan cel Mare în patru tronsoane ce trebuiau să aibă „personalitate distinctă”. În lipsa finanţării, abia în anul 2008 s-a realizat tronsonul III, cu fonduri de la bugetul local. În decursul anului 2012, cu o finanţarea asigurată, în cea mai mare parte, din fonduri europene, s-au efectuat lucrări de modernizare ale tronsoanelor I şi IV. A mai rămas de realizat tronsonul II, din proiectul iniţial. Între timp, a apărut necesitatea reabilitării şi a circulaţiei la nivelul parterului 2, pentru care, în anul 2004, nu trebuiau efectuate lucrări de intervenţie.

Proiectantul iniţial, SC Lef Proiect SRL Bacău, a reactualizat, cu soluţii îmbunătăţite, proiectul pe tronsonul II, adăugând scară rulantă şi platformă pentru persoane cu handicap, pentru legătura dintre parterul 1 şi parterul 2, în faţa BancPost, şi o fântână arteziană cu ecran de proiecţie. În plus, a întocmit documentaţia pentru reabilitarea circulaţiei la nivelul parterului 2, pe toată lungimea pietonalului. Sunt prevăzute, pentru aceasta, înlocuirea soluţiei actuale cu una modernă (granit fiamat), refacerea iluminatului şi un sistem nou de preluare a apelor pluviale.

La începutul anului 2008, când fostul primar al Romanului a început lucrările în pietonal, în tronsonul III, din zona complexului „Prima”, lucrările totale erau estimate la 4.500.000 lei. Atunci, pentru amenajarea tronsonului III s-au cheltuit aproximativ 840.000 lei, dar lucrările au prezentat numeroase probleme, după cum avea să constate Laurenţiu Dan Leoreanu, care a preluat Primăria Roman în iunie 2008. Tronsoanele I şi IV, cele dinspre biserica „Precista Mare”, au fost incluse în Programul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Lucrările de modernizare au fost executate de patru firme romaşcane, costul lucrărilor fiind de 22.500.000 de lei. Dacă tronsonul II, cel dinspre BancPost, va avea un cost real apropiat de estimarea făcută de firma de proiectare, rezultă că modernizarea Pietonalului Ștefan cel Mare are un preţ final de aproximativ 29.000.000 lei.COMENTARII

WORDPRESS: 0