Încep înscrierile pentru școlile profesionale

Dimensiune text

Elevii care vor să se specializeze într-o meserie au, din toamnă, șansa să urmeze cursurile claselor profesionale. Înscrierile se vor face în perioada 7 - 31 mai. La nivelul județului Neamț sînt 644 de locuri în 12 unități de învățămînt, pentru 15 calificări.

Elevii care vor să se specializeze într-o meserie au, din toamnă, șansa să urmeze cursurile claselor profesionale. Înscrierile se vor face în perioada 7 – 31 mai. La nivelul județului Neamț sînt 644 de locuri în 12 unități de învățămînt, pentru 15 calificări.

 

 

Pentru înscriere, candidații trebuie să depună dosarul cu documentele necesare la secretariatul școlii pentru care au optat. În cazul în care există mai multe solicitări decît locuri, școala, împreună cu angajatorul, poate organiza o selecție, pe baza unui interviu sau a probelor de aptitudini.

La nivelul județului Neamț, în liceele cu profil tehnologic, oferta de locuri este foarte bogată. Sînt disponibile 644 de locuri, în 12 unități de învățămînt, pentru 15 calificări, pregătirea practică urmînd să fie asigurată la 36 de angajatori. În Roman, elevii pot opta pentru Colegiul Tehnic „Danubiana”, unde sînt disponibile 28 de locuri pentru brutar – patiser – preparator produse făinoase, cu practică la Codrin & Alex SRL și la SC Morărit și Panificație, și 28 de locuri pentru cei care optează pentru lăcătuș mecanic prestări servicii, angajatori fiind Agrana, Pagi SRL și Ratis Serv SRL. Colegiul Tehnic „Miron Costin” are 28 de locuri pentru meseria de electromecanic utilaje și instalații industriale, în parteneriat cu Umaro, și 56 de locuri pentru mecanici auto, care vor putea face practica la CADT Interservice și AutoMoldova. La Colegiul Tehnic „Petru Poni”, elevii pot opta pentru meseria de frezor – rabotor – mortezor, cu pregătirea practică la Umaro (14 locuri) sau mecanic utilaje și instalații industriale (14 locuri), de asemeni cu pregătirea practică la Umaro.

Și două licee din mediul rural din zona Romanului vor oferi pregătire profesională: Liceul Tehnologic Adjudeni, 28 de locuri pentru lăcătuș mecanic prestări servicii, în parteneriat cu Umaro, și Liceul Tehnologic Valea Ursului, 28 de locuri de confecționer produse textile, cu pregătirea practică asigurată la Caremil.

Marele beneficiu al elevilor va fi, pe lîngă faptul că vor învăța o meserie căutată pe piața muncii, că vor face și practică la diverse societăți comerciale cu care unitățile de învățămînt au semnat parteneriate. Cei mai buni dintre ei vor avea posibilitatea să își găsească un loc de muncă chiar acolo unde s-au instruit.

Clasele profesionale se vor forma în cadrul programului „Alege-ți drumul”, care le oferă elevilor o pregătire profesională cu durata de doi ani, pentru dobîndirea unei calificări. Potrivit metodologiei, pregătirea prin învățămîntul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizată după clasa a IX-a. Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă, pe lîngă disciplinele pentru învățămîntul obligatoriu, și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Unul dintre avantajele acestui program este acela că elevii vor beneficia de susținere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată.COMENTARII

WORDPRESS: 0