Incendiile de vegetație uscată au afectat miercuri 20 de hectare

Incendiile de vegetație uscată au afectat miercuri 20 de hectare

 

 

Miercuri, 13 martie, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a nouă arderi de vegetație uscată, care au afectat o suprafață de aproximativ 20 de hectare, informează ISU Neamț.

Arderile de vegetaţie uscată şi litieră s-au produs în: comuna Răucești – sat Oglinzi, comuna Icușești – sat Bălușești (aici au ars și 1,5 tone lucernă și zece metri liniari de gard), comuna Ion Creangă – sat Stejaru, orașul Tîrgu Neamț, comuna Dragomirești – sat Vad (două arderi de vegetație), comuna Petricani, comuna Girov – sat Căciulești, comuna Gâdinți. Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost, conform ISU Neamț, focul deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise. De asemenea, joi, în jurul prânzului, pompierii au mai avut două intervenții pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată lângă calea ferată în zona Gării Piatra Neamț.

„Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător! Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului”, afirmă reprezentanții ISU Neamț.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

 

Foto: ISU Neamț


COMENTARII

WORDPRESS: 0