Prima paginăSanatate

Încă 30 de noi cazuri de gripă, în județul Neamț

Încă 30 de noi cazuri de gripă, în județul Neamț

Dimensiune text

 

În județul Neamț, în săptămâna anterioară de supraveghere epidemiologică, 3 ­– 9 februarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute semnalate a fost de 2.978, cu 37 de internări, marcând o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3.415 cazuri, cu 120 de bolnavi internați), informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Numărul de pneumonii raportate, în scădere, a fost de 478, cu un număr de 120 de internări (faţă de 630, cu 124 de internări, săptămâna precedentă). Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute și pneumonie se înregistrează la grupele de vârstă de până la un an, 2 – 4 ani şi peste 65 ani.

În săptămâna anterioară, activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, raportându-se 30 de noi cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț: un caz la grupa de vârstă până la un an, trei cazuri la grupa de vârstă 2 – 4 ani, șase cazuri la grupa de vârstă 5 – 14 ani, 15 cazuri la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, două cazuri la grupa de vârstă 50 – 64 de ani și trei la grupa de vârstă de pe 65 de ani. 19 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, două cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, iar nouă de către medicii de familie. De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 95 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț.

În actualul sezon epidemic, până la data de 9 februarie au fost vaccinate antigripal în județ 42.412 persoane (359 de persoane vaccinate în intervalul 3 – 9 februarie) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătății. Stocul de vaccin antigripal la această data în DSP Neamț este de 99 de doze, iar la medicii de familie din județ este de 399 de doze. DSP Neamț a primit, în data de 10 februarie, o suplimentare de 854 doze de vaccin gripal, repartizate de către Ministerul Sănătății, pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă.

DSP Neamț precizează că, din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul județului Neamț s-a constatat că în săptămâna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat în aceeași săptămână a anului anterior – 30 de cazuri.

În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute și gripă în unitățile şcolare și preşcolare (grădiniţe, creşe) s-au impus următoarele măsuri:
– realizarea triajului zilnic în colectivitățile şcolare;
– în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute sau gripa cu minimum trei cazuri pe clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unităţii de învățământ de această cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor școlare (în clasa, respectiv şcoală), pentru o perioadă stabilită de DSP Neamț, dar nu mai mare de cinci zile lucrătoare;
– suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară.

„În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Din cauza creșterii numărului de infecții respiratorii acute și a declarării evoluției epidemice a gripei, specialiștii în sănătate publică fac un nou apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră 39 – 40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, stare de slăbiciune generală, senzația de înțepături în nas şi gât, strănut, secreții nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) şi care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– evitarea aglomeraţiilor;
– evitarea contactului cu persoanele bolnave;
– păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
– respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
– spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
– aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
– îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
– evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
– purtarea echipamentului de protecție adecvat (măşti, mânuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
– triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;
– continuarea vaccinării antigripale.

„Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariţiei simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect”, mai transmit reprezentanții DSP Neamț.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0