Prima paginăSanatate

Încă 23 de cazuri de gripă în județul Neamț

Încă 23 de cazuri de gripă în județul Neamț

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 12 – 18 februarie, numărul total de infecții respiratorii acute înregistrate în județul Neamț a fost de 2.951, cu un număr de 94 de internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat săptămâna trecută, când s-au înregistrat 2.173 de cazuri, cu 45 de bolnavi internați, informează Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Numărul de pneumonii raportate săptămâna anterioară a fost de 829, cu 67 de internări, în tendință de creștere față de cele 770 de cazuri, cu 183 de internări, din săptămâna precedentă.

Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă de până la un an. S-au înregistrat 23 de cazuri de gripă, la pacienți nevaccinați antigripal. Astfel, evoluția infecțiilor respiratorii acute și a gripei înregistrează valori maxime față de aceeași perioadă de supraveghere epidemiologică a ultimilor cinci ani.

Specialiștii DSP Neamț mai precizează că în săptămâna anterioară au fost recoltate două probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa, care au fost trimise Institutului Cantacuzino din București pentru confirmare.

Până la 18 februarie, au fost vaccinate antigripal 25.931 de persoane din grupele de risc de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La nivelul județului Neamț mai există în stoc, la cabinetele medicilor de familie, 421 de doze de vaccin antigripal.

Specialiștii în sănătate publică recomandă populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile specifice de prevenire a gripei: evitarea aglomerațiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanței de cel puțin un metru față de persoanele bolnave care tușesc sau strănută, folosirea șervețelelor în caz de tuse sau strănut și aruncarea acestora la coșul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă cu apă caldă și săpun a mâinilor după ce strănutăm, tușim, ne suflăm nasul și înainte de a mânca, creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), aerisirea încăperilor, purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului și evitarea staționării în frig timp îndelungat.

„Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. În cazul simptomelor de boală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. De semenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumnevoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaos și limitarea contactului cu alte persoane”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0