Încă 200.000 de lei pentru Biblioteca Municipală

Dimensiune text

Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” mai are nevoie de 200.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii şi pentru achiziţionarea mobilierului. „Casa Ioachim” este în reparaţii din anul 2012, tot de atunci sediul provizoriu al Bibliotecii fiind pe strada Smirodava, lângă creşă. Conform contractului, lucrările la „Casa Ioachim” ar trebui să se încheie anul acesta, iar fondul de carte al bibliotecii să fie mutat, din nou, în sediul de pe bulevardul Roman-Muşat. Pentru cei 200.000 de lei necesari continuării lucrărilor, administraţia locală de la Roman a cerut sprijinul administraţiei judeţului. Decizia de alocare a acestei sume este la mâna consilierilor judeţeni, care vor trebui să voteze pentru sau împotriva acestui proiect în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de miercuri, 27 mai.

Consiliul Judeţean a alocat, pe parcursul a trei ani, 2.494.000 de lei pentru reabilitarea Bibliotecii Municipale Roman, în timp ce din bugetul local al Romanului s-au atribuit aproximativ 100.000 de lei. Reabilitarea acestui imobil a trebuit să respecte toate condiţiile impuse pentru clădirile-monument.

Clădirea Bibliotecii Municipale este una dintre cele mai frumoase construcţii din municipiul Roman. Casa a fost construită în 1864, de negustorul Vasile Ioachim, şi este un veritabil monument de arhitectură. În anul 1900, clădirea a fost vândută primăriei. De atunci, imobilul a căpătat mai multe destinaţii, de la administraţie financiară (până în 1946), la parchet, primărie şi şcoală de surori medicale.

Clădirea a fost puternic afectată de cutremurele din 1977 şi 1986. Intervenţiile suferite de-a lungul timpului au condus la pierderea definitivă a unor decoraţiuni interioare- cum ar fi statuile din nişele situate în holul principal, şi exterioare, cum ar fi terasa.COMENTARII

WORDPRESS: 0