În sală, campion la judo, la biserică, mâna dreaptă a preotului

Dimensiune text

Matei Tabacariu s-a mutat de la o şcoală de cartier la Liceul cu Program Sportiv, pentru a practica judo. Matei are o legătură specială cu Dumnezeu şi o prietenie cu duhovnicul său. 

Prin tradiţie, Biserica şi Şcoala au mers mână în mână. Slujitorii bisericii erau, odinioară, principalele modele care influenţau generaţiile tinere. Este remarcabil că şi în vremurile noastre sunt slujitori ai altarelor care sprijină copiii talentaţi. Preotul Dragoş Alexandru Munteanu, de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Roman, este unul dintre aceştia.

Matei Tabacariu este elev în clasa a VI-a la Liceul cu Program Sportiv. Practică judo de patru ani, sub atenta îndrumare a antrenorilor Constantin Ciobanu şi Cristian Budoşcă. „Am descoperit acest sport absolut întâmplător. Un coleg de clasă m-a invitat să-l însoţesc la antrenamente. Mi-a plăcut ce se întâmplă în sala de judo şi am spus părinţilor că vreau să cunosc mai bine acest sport. Am perseverat şi am descoperit că nu a fost o impresie de moment. M-am mutat de la şcoala din cartier la Liceul cu Program Sportiv, pentru că doream să mă pregătesc serios. Părinţii m-au încurajat, pentru că şi-au dat seama că este ceva serios. După un an, au început să vină şi rezultatele. Prima medalie mi-a adus şi prima bucurie. Luasem locul III la Cupa «1 Decembrie» din Bacău”, povesteşte Matei.

Rezultatul l-a motivat pe micul campion. Era o recunoaştere a strădaniei lui, dar şi o mare responsabilitate. Trebuia să dovedească părinţilor, profesorilor şi antrenorilor că locul III nu a fost un accident. Dar drumul către marea performanţă este lung şi, deseori, plin de obstacole. „Acest sport presupune din partea mea efort şi menţinerea unei anumite greutăţi. Este nevoie de o tehnică deosebită, de studierea adversarului, pentru a vedea ce strategie foloseşte. Din partea părinţilor înseamnă anumite cheltuieli. Timp liber nu am decât în weekend, deoarece în timpul săptămânii sunt ocupat cu şcoala şi antrenamentele. Având în vedere că Liceul cu Program Sportiv a dat mulţi campioni, vreau să mă număr şi eu printre ei”, explică Matei.

Cel mai bun rezultat din acest an – locul I – a fost obţinut în această lună de Matei, la faza pe Moldova a unui concurs desfăşurat la Gura Humorului. Cu acest rezultat, Matei s-a calificat în finala competiţiei care va avea loc pe 1 mai.

Puţini ştiu că Matei este prezent în fiecare duminică la biserică. „De mic mi-a plăcut să merg la biserică. Veneam împreună cu bunica mea. Sunt mâna dreaptă a părintelui Dragoş Munteanu”, spune Matei.

Băiatul este un mic paracliser, adică acea persoană care se ocupă de buna rânduială a bisericii, aprinde candelele, pregăteşte cadelniţa, iese cu lumânarea aprinsă într-un moment special al slujbei. „M-am ataşat de părintele Munteanu pentru că este apropiat de copii, ne explică în ce mod să facem diverse lucruri, ne învaţă să nu mai repetăm anumite greşeli. Părintele Munteanu este un al doilea tată pentru mine”, spune Matei.

„Întotdeauna îmi fac semnul crucii înainte de concurs”, spune campionul. Aşa va face şi la finala U15 (categoria de vârstă sub 15 ani) de vineri, 1 mai, de la Piteşti. Se pregăteşte intens pentru acest concurs, pentru că vrea să se întoarcă acasă cu un rezultat foarte bun.

Matei este unul dintre bursierii Protopopiatului Roman, iar sprijinul financiar de care se bucură micul campion la judo nu trece neobservat. „Oamenii care contribuie la formarea mea au un loc special în sufletul meu, iar gestul lor nu-l pot uita niciodată”, a spus Matei.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • legionarul 5 ani

    bravo matei,succes deplin la pitesti ma scz dar as vrea sa comentez ceva si sa-i atrag atentia PROTOPOPULUI Munteanu,parinte protopop asa cum se subliniaza la inceputul articolului,slujitorii bisericii sant modele pentru enoriasi dar ce te faci cand un slujitor al bisericii i-ti intra in casa ta sa se uite la femeia ta si a altora sa le opreasca pe strada si sa le propuna intalniri amoroase ,sa aiba copii cu alte femei,ia masuri parinte ca treaba oricum va ajunge la patriarhie si atunci vei fi implicat si dumneata ca nu ai luat macar masuri administrative,nu sant un nebun gelos care arunca gratuit cu noroi dar dictonul ,,crede si nu cerceta”,in cazul de fata se transforma in ,,cerceteaza si vei afla”,spor la lucru,caci si noi vom lucra in continuare pentru adevar si curatirea de gunoaie care mai sant si formatori de opinie,in incheiere succes matei!!!!