ÎN PIATRA NEAMŢ NU ESTE APĂ. AUTORITĂŢILE FAC ŞEDINŢE ŞI DAU COMUNICATE DE PRESĂ

ÎN PIATRA NEAMŢ NU ESTE APĂ. AUTORITĂŢILE FAC ŞEDINŢE ŞI DAU COMUNICATE DE PRESĂ

Dimensiune text

 

sedinta cj intrerupere apa piatra neamtDupă două zile în care în Piatra Neamţ, din cauza unei avarii, nu curge apă, autorităţile au intrat în alertă, apoi în şedinţe şi, înainte de a se termina programul de lucru – vineri este program scurt, până la 14.30 –, au trimis presei comunicate de presă. Le redăm ca atare, pentru a vă forma o opinie personală asupra situaţiei.

COMUNICAT – CONSILIUL JUDEȚEAN (instituţie în subordinea căreia se află compania ApaServ)

Problema lipsei apei, disecată la Prefectură şi Consiliul Judeţean

Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, şi prefectul de Neamţ, Niculina Dobrilă, i-au convocat, în prima parte a zilei, la sediul celor două instituţii pe care le reprezintă, pe toţi factorii responsabili de lipsa apei potabile în municipiul Piatra Neamţ şi pe cei care ar putea asigura soluţii temporare pentru depăşirea situaţiei critice. Întâi, discuţiile s-au purtat la Instituţia prefectului, acolo unde Niculinei Dobrilă i s-a prezentat situaţia actuală, după care comandamentul întrunit de urgenţă s-a mutat la Consiliul Judeţean, pentru continuarea dezbaterii.

Discuţiile au fost pe alocuri aprinse, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi primarul Dragoş Chitic declarându-se extrem de nemulţumiţi de faptul că, din cauza unei avarii, mai tot oraşul este fără apă la robinete.

„Ne-am adunat pentru a discuta despre problema lipsei apei în Piatra Neamţ şi nu mă interesează să aud scuze! Apa Serv are destui specialişti care trebuie să îşi dovedească în asemenea situaţii competenţa. Dacă nu, să meargă acasă! Nu vreau justificări ale întârzierilor şi nu e cu putinţă ca, pentru o avarie, să treacă două zile şi încă să nu depăşim situaţia. Sunt îngrijorată şi de faptul că, aşa cum ne-au spus reprezentanţii Apa Serv, şansele de a apărea avarii noi, pe conductele din interiorul oraşului, sunt maxime, pentru că reluarea furnizării înseamnă o presiune crescută în reţea, care poate determina cedarea multor ţevi. Ba, şi mai grav, nu mi se pare normal să se accepte să nu se intervină la o altă avarie, poate de aceleaşi proporţii, pe aceeaşi magistrală, pe motiv că Apa Serv nu are oameni cu care să intervină. Adică peste câteva zile o luăm de la capăt cu toată această nebunie? Fără pic de subiectivitate, cred că intervenţia companiei pentru managerierea situaţiei nu a fost una eficientă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Emilia Arcan.

Supărat pe atitudinea conducerii Apa Serv s-a arătat a fi şi primarul de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic: „Nu e posibil ca o avarie să ţină oraşul 48 de ore fără apă rece. Nu ştiu ce soluţie tehnică poate fi găsită, că nu e treaba Primăriei să facă asta, dar situaţia e de neînţeles. Dacă şefii Apa Serv sunt depăşiţi de situaţie, au toate motivele să demisioneze”, a spus primarul Dragoş Chitic.

Următoarea întrunire a comandamentului va fi la ora 16, când se va analiza evoluţia intervenţiei celor de la Apa Serv pe parcursul zilei de astăzi, având în vedere faptul că în dimineaţă directorul Dughir a anunţat că de la 13 va începe etanşeizarea conductei, iar de pe la 18-19, la robinetele din Piatra Neamţ va curge apă.

COMUNICAT PREFECTURĂ (instituţie care are rol major în cazuri de impact asupra siguranţei cetăţenilor)

COMUNICAT DE PRESĂ

Piatra Neamţ, 11 martie 2016

Niculina Dobrilă, prefect de Neamţ, şi subprefectul Gheorghe Neculae s-au întâlnit astăzi, 11 martie a.c., cu conducerea Consiliului Judeţean, primarul municipiului Piatra Neamţ, echipa de conducere a Companiei Judeţene ApaServ şi cu membrii grupului de suport tehnic – format din serviciile publice deconcentrate care sunt implicate în gestionarea problemei potabilităţii apei.

Tema discuţiei a făcut referire la motivele care au generat sistarea furnizării de apă potabilă într-o mare parte a municipiului Piatra Neamţ.

Din prezentarea specialiştilor de la Compania Judeţeană ApaServ a reieşit că a fost vorba de o avarie semnificativă la o conductă de 800 mm premo. Intervenţia la avarie a pus în evidenţă dimensiunile problemei şi faptul că era necesară confecţionarea unor piese metalice, aspect care a impus un timp suplimentar pentru remediere şi reluarea alimentării cu apă.

În cadrul întâlnirii, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a asigurat că, în această perioadă de sistare a furnizării apei, este pregătit pentru intervenţie dacă va fi necesar, pentru alimentarea cu apă – menajeră sau potabilă – a unor puncte din municipiu.

În urma discuţiilor s-au concluzionat următoarele :

– Compania ApaServ să urgenteze lucrările pentru finalizarea avariei şi reluarea furnizării apei potabile în tot municipiul Piatra Neamţ.

– În ceea ce priveşte problema potabilităţii apei vor fi continuate demersurile legale pentru revenirea la două surse de alimentare cu apă brută, prin:

– Urgentarea procedurilor de către Administraţia Bazinală Apele Române Bacău pentru realizarea Studiului privind cunoaşterea, geneza, evoluţia, stabilirea soluţiilor şi măsurilor pentru eliminarea surselor de impurificare cu Clostridium Perfringens, şi asigurarea stării bune de calitate a apei Râului Bistriţa şi afluenţilor acestuia, pentru ca specialiştii să ofere un punct de vedere documentat.

– Transmiterea unor propuneri, formulate de către DSP Neamţ şi SGA Neamţ, către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor precum şi Ministerul Sănătăţii , pentru completarea cadrului normativ existent (HG 100/2002 pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafaţă utilizate pentru potabilizare şi a Normativului privind metodele de măsurare şi frecvenţa de prelevare şi analiză a probelor din apele de suprafaţă destinate producerii de apă potabilă) cu valorile obligatorii şi recomandate ale bacteriei Clostridium Perfringens în apa de suprafaţă.

COMUNICATELE COMPANIEI APASERV

11/03/2016 COMUNICATE AVARII

ApaServ anunţă continuarea lucrărilor la avaria de pe conducta magistrala de pe str. Petru Movilă, Piatra Neamţ.

Atragem atenţia consumatorilor că la reluarea furnizării serviciului, din cauza antrenării depunerilor din conducte, apa va avea suspensii şi culoare. Această apă se poate folosi în scopuri menajere. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

10/03/2016 COMUNICATE AVARII

ApaServ anunţă întreruperea furnizării apei potabile, în ziua de 10.03.2016, vor continua lucrările de reparaţii la magistrala ce alimentează oraşul Piatra Neamţ. Presiunea va fi redusă, iar în unele zone va fi zero.

Atragem atenţia consumatorilor că la reluarea furnizării serviciului, din cauza antrenării depunerilor din conducte, apa va avea suspensii şi culoare. Această apă se poate folosi în scopuri menajere. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0