Prima paginăSanatate

„În neurochirurgie trebuie să fii organizat și meticulos…”

„În neurochirurgie trebuie să fii organizat și meticulos…”

Dimensiune text

Cu o pregătire academică și o experiență profesională de peste 5 ani de în Franța, Dr. Gheorghe Dolineaschi este medic specialist Neurochirurgie. Experiența internațională dezvoltă noi metode de abordare a relației medic-pacient și în România.

 

Cum ați ales drumul către neurochirurgie? Ce v-a motivat?

Neurochirurgia se desfășoară printr-un câmp mic de lucru. Te obligă să îți programezi și măsori fiecare gest, fiecare pas. Nu prea ai spațiu de manevră. Trebuie să fii organizat și meticulos.

Și, în același timp, este ONE MAN SURGERY. Din momentul în care capeți încrederea necesară, devine o chirurgie frumoasă, chiar dacă în timp devii un pic obsedat de control.

Un punct de cotitura în pregătirea mea a fost citirea cărții „Sculptura în creier”, despre cariera și viața Profesorului Leon Dănăilă. Cred că mi-a confirmat că această specialitate se pliază bine pe a mea personalitate.

 

Cum v-a influențat cariera experiența pe care ați acumulat-o în Franța?

Mult, foarte mult. Ce m-a impresionat cel mai mult în Franța?

Totul este foarte bine organizat, standardizat. Și asta face ca un spital/secție de neurochirurgie să funcționeze. Nu se pierd timp și resurse cu lucruri inutile. Pacientul este instruit despre fiecare etapă din tratamentul său. Știe ce, când și unde urmează să se efectueze o investigație/intervenție.

Comunicarea medic – pacient este cu mult peste ce se face în Romania. Se ia în considerare orice aspect din viața unui pacient. În plus, se explică foarte mult pacientului planul de tratament.

Comunicarea dintre persoanele implicate în procesul de îngrijire a pacientului. Nu există rigiditatea din sistemul românesc. Toata lumea participă la întruniri/reuniuni/staff-uri în care se discută fiecare caz/problemă în parte. Au loc frecvent reuniuni pluridisciplinare de oncologie, de infecțioase, de terapie intensivă.

 

Care sunt afecțiunile cele mai frecvente în domeniul dumneavoastră de activitate?

Cele mai frecvente afecțiuni tratate în neurochirurgie sunt problemele de coloană, traumatismele și patologia vasculară. În privat, patologia degenerativă spinală ocupă un loc important, dominant. Pe locul al doilea sunt tumorile cu evoluție lentă. Unele intervenții necesită o spitalizare lungă și uneori cu supraveghere prelungită în Reanimare.

 

Care sunt provocările cu care vă confruntați în activitatea dumneavoastră?

Cum spuneam, o provocarea constantă este faptul că nu există protocoale clare în ceea ce privește modul în care se tratează un pacient. Francezii au o expresie „la prise en charge”, care exprimă o preocupare mult mai largă și mai complexă în ceea ce privește tratarea unui pacient. Este o direcție care se dezvoltă în Arcadia și pe care și eu o am în vedere.

Neurochirurgia este o specialitate grea, care necesită și participarea altor specialități în tratarea pacienților. Direcțiile de dezvoltare ale rețelei Arcadia, mai ales pe zona de recuperare medicală, integrează foarte bine îngrijirea pluridisciplinară a pacientului neurochirurgical.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0