Prima paginăNeamt

În luptă cu viscolul pentru salvarea a patru bebeluși

Dimensiune text

Patru bebeluși cu vârste între 17 zile și opt luni au rămas înzăpeziți în ambulanțe. Cadrele medicale au făcut eforturi uriașe pentru a-i aduce la spital. Alte trei persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce au rămas blocate în zăpadă.

 

 

Viscolul de miercuri, 12 decembrie, a reprezentat o luptă pe viață și pe moarte pentru cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț. Ore în șir, acestea s-au luptat cu viscolul și nămeții pentru a salva viața celor care au avut nevoie de ajutor. După mai multe ore petrecute pe drum, pacienții au fost transportați în siguranță la spital.

 

Vieți salvate prin nămeți

 

Miercuri, cadrele medicale au primit un prim apel la ora 9.50. În comuna Bahna, s-a solicitat o ambulanță pentru un bebeluș în vârstă de un an, care suferea de pneumonie, și pentru un pacient de 53 de ani, care avea o afecțiune pulmonară. Din cauza drumului înzăpezit, ambulanța a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență Roman în jurul orei 13.25. La ora 10.30, la dispeceratul Ambulanței s-a înregistrat o nouă solicitare. De data aceasta era vorba despre un bebeluș în vârstă de opt luni, care avea programare de transport la Spitalul de Pneumologie din Iași. „Cadrele medicale au plecat la domiciliul bebelușului în jurul orei 13, dar, după preluarea copilului, ambulanța a rămas înzăpezită la Primăria Gherăești. S-a luat decizia amânării transportului, pacientul s-a întors la domiciliu, iar echipajul a ajuns la bază în jurul orei 20. Tot miercuri, la ora 15.40, secția Pediatrie din cadrul spitalului a solicitat transportarea la Iași a unui bebeluș în vârstă de 17 zile, cu trombocitopenie. Echipajul a rămas înzăpezit la Castelul de Apă și s-a reîntors la secția Pediatrie, transferul fiind efectuat în cursul zilei de joi„, a precizat medicul Letiția Damoc, managerul SJA.

La ora 16.50, Ambulanța a fost solicitată, din nou, în satul Băneasa, comuna Valea Ursului, pentru un bebeluș de 45 de zile care prezenta scaune diareice, vărsături și stare febrilă. Micuțul a fost examinat de un asistent medical, apoi a fost învelit în plăpumioară, salteluțe termice, folie izotermă și transportat cu autoșenilata în oraș. Bebelușul a ajuns cu bine la secția Pediatrie în jurul orei 23.

La ora 18, un echipaj al Ambulanței a fost solicitat să acorde primul ajutor unei paciente care se deplasa cu mașina proprie de la Suceava la Iași și care a rămas înzăpezită la Castelul de Apă, unde i s-a făcut rău. „Cadrele medicale s-au deplasat pe jos pe o distanță de câteva zeci de metri, prin malul de zăpadă, au ajuns la pacientă, după care aceasta fost transportată la Spitalul Roman, unde a ajuns la ora 20.46. La ora 20, o ambulanță s-a deplasat în comuna Tămășeni, la un pacient de 77 de ani, cu insuficiență cardiacă. Pentru că ambulanța a rămas înzăpezită, s-a solicitat o a doua ambulanță, astfel că pacientul a ajuns la spital la ora 22.15. Același echipaj s-a deplasat, la ora 22.53, la o solicitare din Adjudeni, unde un bărbat de 31 de ani avea tromboflebită. Pacientul a fost transportat în siguranță la spital„, a mai spus medicul Letiția Damoc.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • nici un cuvînt despre echipajele de la Detaşamentul de Pompieri Roman, fără de care mîine cred că aveai subiect despre 4 bebeluşi… morţi ?!