În fiecare zi, un nemțean a fost înşelat

Peste 130 de persoane au fost înşelate, în doar trei luni. Poliţiştii ne sugerează să avem atenţie maximă la străinii care ne abordează telefonic sau în persoană.

Nu a trecut nicio zi, de la începutul acestui an, fără ca un nemţean să nu fie înşelat. În primul trimestru al acestui an au fost înregistrate, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, 205 infracţiuni contra patrimoniului. Cele mai multe, adică 134, au fost înşelăciuni. Iar cele mai folosite modalităţi de înşelăciune au fost deja clasicele metode „accidentul” şi „concursul”. „În perioada analizată pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciuni judiciare, au fost cercetate 52 de persoane, în timp ce pentru 16 persoane a fost începută urmărirea penală. Din totalul prejudiciului creat ca urmare a comiterii infracţiunilor de înşelăciune, în valoare de 64.950 lei, s-a reuşit recuperarea a 24.900 lei”, se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ.

Numărul înşelăciunilor este mai mic decât în perioada similară a anului trecut, dar oamenii legii atrag atenţia asupra celor două metode folosite mai des în ultima vreme.

Astfel, dacă primiţi un telefon de la cineva necunoscut care vă spune că o rudă apropiată a avut un accident, verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier. Cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicaţi în eveniment şi nici nu solicită sume de bani. Dacă sunteţi contactaţi de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a vă acorda sprijin.

Din punct de vedere legal, orice eveniment rutier are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la Poliţie, fie înţelegerea amiabilă a părţilor.

Dacă sunteţi sunat şi aţi aflat că aţi primit un premiu, gândiţi-vă, prima dată, dacă aţi participat la un concurs. În cazul în care vi se solicită bani pentu a intra în posesia premiului, trebuie să ştiţi că un concurs real nu presupune a da bani, toate taxele se achită de organizatori. În plus, o metodă prin care se poate clarifica situaţia este de a da telefon la firma respectivă şi cere informaţii. Nu furnizaţi niciodată prin telefon unor persoane necunoscute date personale sau alte informaţii care sunt confidenţiale şi nu tastaţi pe telefon nici o combinaţie de cifre la solicitarea interlocutorului.

O altă metodă de înşelăciune este cea prin care infractorii se dovedesc foarte prietenoşi şi amabili. Astfel, aceştia pătrund în curţile sau în casele oamenilor, îi determină pe proprietari să schimbe bani şi, astfel, văd unde sunt ţinuţi banii şi, eventual, alte bunuri de valoare.


COMENTARII

WORDPRESS: 0