HomeActualitateEconomie

Impozit până la 500% mai mare pentru clădirile abandonate

Noul Cod Fiscal a fost aprobat de Parlament şi a fost promulgat de preşedintele României. Noul Cod fiscal permite consiliilor locale să majoreze cu până la 500% impozitele pentru clădirile şi terenurile care au fost lăsate în paragină de către proprietari.

Noul Cod Fiscal a fost promulgat, luni, de către preşedintele României, după ce a fost aprobat, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor şi de Senat.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 – şi eliminarea supraaccizei la carburanţi, de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost introdusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare, se adoptă printr-o hotărâre a consiliului local. Măsura vizează clădirile şi terenurile neîngrijite din intravilan şi poate fi luată cu scopul de a determina proprietarii imobilelor sau terenurilor respective să le întreţină sau să le redea circuitului economic sau comercial.

Astfel de terenuri şi clădiri lăsate în paragină sunt cu zecile în Roman, o parte dintre ele aflându-se în centrul vechi al oraşului, pe strada Ştefan cel Mare.

„O modificare a Codului fiscal a fost propusă de noi, de Comitetul Naţional al Asociaţiei Municipiilor din România. Este vorba despre posibilitatea de a creşte taxele şi impozitele cu până la 500% pentru cei care au în posesie, dar nu le îngrijesc, terenuri şi clădiri, care au fost părăsite, lăsând să crească buruienile”, a precizat primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0