Idei pentru drumeții de la turiști experimentați

Idei pentru drumeții de la turiști experimentați

Dimensiune text

 

 

Ce trebuie să știi despre turismul la munte pentru a te bucura din plin de trasee și excursii montane? Principalele reguli:

Nu uita niciodată de echipament. La munte vremea se poate schimba de la o oră la alta. Când este soare, când se înnourează și plouă, sau chiar poate scădea temperatura brusc, sau poate fi foarte frig și vânt. Nu mai spun de sezonul rece când poate fi grindină, ger și ninsoare.

Iată cum recunoști că vremea va fi uscată: în timpul nopții cade multă rouă; ai impresia că ceața miroase a fum; privind spre orizont observi că cerul este auriu la răsărit dar și la apusul soarelui; fumul se ridică în sus, iar rândunelele au tendința de a zbura la înălțime mare.

Semne ce indică o vreme mohorâtă: norii sunt ca niște valuri subțiri și par că se mișcă destul de repede pe cer; răsăritul de soare are o culoare roșiatică sau purpurie; seara vântul bate mai tare; ceața este mai deasă la suprafața pământului.

Echipează-te cât mai adecvat condițiilor meteorologice, fii pregătit pentru orice schimbare a vremii. Nu opta pentru un echipament improvizat. Cumpără lucruri de calitate, pentru aceasta poți face rost de bani prin credite online, care sunt avantajoase.

La munte trebuie să ai haină de ploaie, haine de vânt, haine groase cum sunt puloverele. Pentru zilele călduroase poți avea și pantaloni scurți, care ce-i drept sunt foarte comozi. Nu uita șapca sau pălăria care au rol de a te proteja de soare. Iarna trebuie să ai căciulă, mănuși, bocanci, îmbrăcăminte adecvată sporturilor de iarnă, prin care să nu treacă frigul și umiditatea. Atât hainele trebuie să fie impermeabile cât și sacul de drum în care îți ții tot ceea ce ai nevoie, dacă ai de gând să faci drumeții.

Deși pare exagerat, trebuie să iei cu tine și o trusă medicală, aceasta este cu adevărat necesară. Ea trebuie să cuprindă câteva pansamente, medicamente ce se folosesc de obicei, alcool sanitar și altele.

Idei despre alimentație: poți lua cu tine hrană care se digeră ușor și care îți oferă energie: friptură, fructe, produse din carne, zahăr, lămâie, ciocolată, ceai și cafea. În ceea ce privește alcoolul și tutunul, aceste vicii trebuie mai bine evitate, mai ales că vrei să îți îmbunătățești starea de sănătate la munte, la aer curat. Cumpără alimente proaspete, aprovizionează-te din timp cu tot ceea ce îți trebuie. Eventual dacă ai cheltuieli în plus poți lua un credit special de genul bani până la salariu.

 

Cum previi accidentele? În primul rând traseele pe munte se fac cu pas rar, atent, regulat. Dacă te entuziasmezi și vei parcurge traseul grăbit, ai toate șansele să te epuizezi prea mult și să fii atât de obosit încât va fi nevoie să te oprești. Dacă ajungi în situația asta și ai probleme de respirație, trebuie neapărat să faci un popas până vei avea din nou respirația normală și energia necesară să urci mai departe. Pentru a preveni accidentele trebuie să cunoști destul de bine traseul, să alegi itinerarii adecvate nivelului tău de pregătire, să nu faci imprudența de a te aventura pe trasee periculoase, să mergi prea repede și neregulat iar în plus să ai și îmbrăcămintea neadecvată și alimentația greșită.

Este foarte important să ai o condiție fizică generală bună, să ai elasticitate și corpul cât de cât tonifiat, rezistent la efort. Poți dobândi aceste calități prin practicarea unui sport, a exercițiilor de fitness și gimnastică, înot, alergare, etc. Cu cât ai condiția fizică mai bună cu atât vei face mai bine față traseelor și dificultăților muntelui.

Turismul pe munte nu este deloc ușor! Nu se practică la întâmplare, ca și cum ar fi o simplă plimbare sau o acțiune ce ai putea crede că se realizează fără a avea un minim de pregătire fizică și psihică pentru a rezista.

Un turist adevărat trebuie să aibă puterea și caracterul să domine muntele indiferent ce trasee va străbate! Trebuie să cunoască foarte bine zona pe care vrea să o parcurgă, să știe dacă vor exista locuri de refugiu, cabane și chiar ce caracteristici are regiunea geografică respectivă. Indiferent cât de ușor sau dificil este traseul, un turist trebuie să fie întotdeauna calm și prudent.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0